Fakta: Dags att elda i trädgården?

Ha alltid uppsikt över elden, och se till att släcka allting ordentligt när du är klar. All glöd måste vara släckt innan du lämnar platsen.

Undvik att elda när det blåser.

För att kunna ha elden under kontroll kan man elda i en plåttunna med tilluftsöppning, vilket minskar risken för spridning.

Elda långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation.

Sätt inte fyr på saker av plast, bildäck och liknande. Det är olämpligt, inte minst av miljöhänsyn.

Källa: Räddningstjänsten Storgöteborg

I går brann 800 kvadratmeter gräs upp i Asarum, Blekinge, och den senaste tiden har flera gräsbränder rasat runt om i södra och västra Sverige. Nu börjar gräsbrandsäsongen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI till TT.

– Under soliga och relativt molnfria dagar blir det mindre fukt i marken, och fjolårets gräs är torrt. Och det kommer att hålla i sig fram tills vi får årets gräs.

I vissa områden är risken större än i andra. Det gäller bland annat Kronoberg och Kalmar län, samt delar av västra Götaland. Men i takt med att snötäcket försvinner längre upp i landet ökar brandrisken även där.

SMHI:s Alexandra Ohlsson uppmanar alla att vara försiktiga med att elda – och för den som är sugen på att rensa upp bland gamla grenar och löv i trädgården gäller det att vara försiktig. Kontrollera risk och försäkra dig om att elden inte sprider sig – innan du sätter fyr på avfallshögarna.

– Man ska tänka på att inte elda när man är ute i naturen om man har risk för gräsbrand i sitt område. Ha koll på hur det ser ut – och att elda gamla grenar och sådant ska man vara försiktig med.