Fakta: Smog i Kina

En stor del av Kinas koldioxidutsläpp kommer från koleldning både i fabriker och i hemmen. Luften försämras ofta i norra Kina under vintern när koleldningen ökar för att ge värme. Förra månaden registrerades rekordnivåer av partikelstorleken PM 2,5 när nivåerna i staden Shenyang nådde 1 400 mikrogram per kubikmeter. 2013 inträffade vad som kom att kallas "luftapokalypsen" i Peking när PM 2,5 även där uppmättes till över 1 000 mikrogram per kubikmeter.

Källa: AFP

Stadens miljömyndighet uppmanar invånarna att "efter bästa förmåga minimera utomhusaktiviteter" och att, om man måste ut, "använda skyddsmask". Men på Himmelska fridens torg samlades hundratals människor på tisdagsmorgonen, även små barn, för att följa en flaggceremoni, enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Skolor stängda

Många daghem och skolor i Peking kommer att hållas stängda resten av veckan, vilket skapade problem för stressade föräldrar som trotsade uppmaningen och ändå tog sina barn till skolan i hopp om att lärare kunde se efter dem.

En annan åtgärd är körförbud för bilar. I somras återinfördes körförbud varannan dag beroende på registreringsskyltens sista siffror, men många kringgår reglerna. Trafiken uppgavs ändå ha varit något lugnare än vanligt.

Röd varning

Den röda varningen som kom i måndags och började gälla på tisdagen upprör många. Luftkvaliteten var sämre förra veckan och användare på sociala medier reagerade ilsket. En användare frågade sig på Sina Weibo, en kinesisk variant av Twitter, varför varningsnivån höjs först nu och en annan syrligt om det är okej att arbeta hemifrån.

"Luften på kontoret är som giftig gas", skrev användaren.

Larmet kommer samtidigt som det stora klimatmötet i Paris, där omvärlden välkomnar att president Xi Jinping sagt att Kinas utsläpp av växthusgaser ska minska. Den minskningen utlovas dock inte förrän kring 2030. Det finns dock hopp. I den bästa av världar leder landets ekonomiska inbromsning på kort sikt till mindre kolanvändning och därmed mindre smog, menar experter.