Fakta: Värst under vintern

Den dåliga luften är ett stort problem i den indiska huvudstaden Delhi. Värst brukar det vara under vintermånaderna december och januari.

Myndigheterna har vidtagit åtgärder som att förbjuda gamla lastbilar från att komma in i staden och under en kortare tid försökte man också införa ett system som innebar en begränsning av användningen av privata fordon till vissa veckodagar. Enligt experter har det dock inte bidragit vidare mycket till att stoppa föroreningarna.

Enligt Delhis chefsminister Arvind Kejriwal funderar det lokala styret på att återinföra restriktionerna kring användningen av privata fordon.

I en undersökning från Världshälsoorganisationen 2014 rankades Delhi som den mest förorenade staden av över 1 600 andra i världen.

Källa: Reuters, AFP

Boende och besökare i den indiska huvudstaden har i dagar ventilerat problemen med "airpokalypsen" i sociala medier. Många klagar på svårigheter att andas, andra lägger upp bilder på sig själva iförda munskydd.

"Situationen blir värre för var dag som går... Paniken ligger i luften, varje andetag är en ansträngning" konstaterade den twittrande Delhibon Poornima Mishra i helgen.

Förorenad stad

Under hösten och vintern ligger smoggen tät i Delhi, som enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är världens mest förorenade stad.

De senaste dagarna har luftföroreningarna skjutit i höjden, bland annat sedan lantbrukare på slätterna i norr satt eld på sina odlingsmarker. Situationen har också förvärrats av den ansenliga mängd fyrverkerier som miljontals festprissar bränt av i samband med den hinduiska högtiden diwali.

Chefsministern Arvind Kejriwal har liknat staden vid en gaskammare. I söndags samlades hundratals människor i centrala Delhi – många i ansiktsmasker – för att kräva omedelbara åtgärder för att stävja nivåerna av föroreningar.

I ett försök att tackla problemen har myndigheterna stängt skolor i huvudstaden, stoppat byggnadsarbeten och stängt ner verksamheten vid ett större kraftverk.

Långt över maxnivå

Koncentrationen av partikeltypen PM2,5 var på måndagen nästan 30 gånger högre än den maxnivå som rekommenderas av WHO och låg på 778 mikrogram per kubikmeter luft, enligt mätningar från den amerikanska ambassaden som nyhetsbyrån AFP rapporterar om.

Nivåer mellan 301 och 500 klassas som farliga, vilket innebär att det finns risk för respiratoriska effekter och att människor bör hålla sig inomhus. Värden över 500 finns inte ens i tabellen.