Roamingavgifter inom EU

Siffrorna nedan gäller maxpriser för samtal, sms och nedladdning av data.

I dag är roamingavgiften för att ringa 1,9 kronor per minut. Från och med den 30 april 2016 kommer kostnaden att sänkas till en nationell avgift plus max 50 öre per minut. Från och med den 15 juni 2017 tas ingen extra roamingavgift ut och du betallar samma som nationell avigt. 

I dag är roamingavgiften för att ta emot samtal 50 öre per minut. Från och med den 30 april sänks avgiften til 10 öre per minut och från och med den 15 juni 2017 blir det samma avgift som hemma.

För att skicka sms får du i dag betala en roamingavgift på 60 öre per sms. Den 30 april sänks avgiften till 20 öre och den 15 juni nästa år slopas roamingavgiften för sms.

Roamingavgiften för att ladda ner data per megabyte är i dag 1,99 kronor den 30 april sänks avgiften till samma som hemma plus max 50 öre. Avgiften slopas 15 juni nästa år.

Efter den 15 juni 2017 slopas roamingavgifterna när du tillfälligt använder din mobil utomlands men operatörerna kan fortfarande ta ut en avgift om du använder till SIM-kort permanent i ett annat land. 

Källa: EU

2015 nådde EU-parlamentet en överenskommelse om att ta bort roamingavgiften inom EU. Det träder i kraft i juni 2017 – men redan nu kommer vi att få se en sänkning av priserna.

På lördag sänks avgifterna för roaming och det innebär att det blir billigare att ringa, ta emot samtal, skicka sms och surfa på internet på din telefon när du befinner dig utomlands i ett EU-land.

► Så kan skrotade roamingavgifter påverka dig

Roamingavgiften betalar du när du använder din svenska mobiltelefon utomlands. En lokal operatör tar betalt av den svenska operatören som i sin tur skickar vidare räkningen till dig.

Avgiften sänks alltså nu på lördag och är ett minne blott helt och hållet lagom till semestern nästa sommar.

► Nya regler: Så dyrt blir det att använda mobilen utomlands