– Det kan vara helt om vi har lite tur. Det ligger nerborrat i botten och sanden kan ha en skyddande verkan.

Robert Hansson, dykare och aktiv i föreningen Swedish Coast and Sea Center, om det kanadensiska bombflygplan som ligger på havsbotten utanför Skåne. Nu förbereds bärgning.

Fakta: Piloten landade på en ko

Planet hittades 2011 några kilometer söder om Falsterbokanalen på 15 till 17 meters djup. Det är inte helt identifierat, men det är säkerställt att det är en Halifax. Utifrån andra data dras slutsatsen att det är det plan som 1943 störtade utanför Falsterbonäset efter att ha först gjort en tur in över Skåne, där den sju man starka besättningen kunde lämna planet i fallskärmar.

Det hade natten till den 3 augusti 1943 tillsammans med 740 flygplan deltagit i en räd mot Tyskland. I ett kraftigt åskväder träffades planet av blixten. Efter omröstning beslutade besättningen att försöka nå Sverige.

Piloten, den då 20-årige John A Philips, landade rakt på en ko i Esarp. Han fick skjuts av en mjölkbil till Malmö, där han överlämnades till polisen. Besättningsmedlemmarna internerades först i Falun, innan de senare fick lämna Sverige.

Källa: Bo Widfelt, amatörhistoriker, coastandseacenter.se

Det var ett klokt beslut – besättningen kunde rädda sig ur planet i fallskärmar. Den i dag 93-årige piloten bor i Skottland och har erbjudits att vara med vid bärgningen, men orkar inte.

Pådrivande bakom bärgningen är Bomber Command Museum of Canada, som hoppas kunna slutföra återuppbyggandet av ytterligare ett Halifaxplan, den flygplansmodell som kanadensarna under andra världskriget hade mer än 6 000 av. Från Östersjöns botten hoppas man nu kunna plocka upp mittdelen av en vinge och en del av stjärten. Friläggningen av planet påbörjas under försommaren.

– Det kan vara helt om vi har lite tur. Det ligger nerborrat i botten och sanden kan ha en skyddande verkan, säger Robert Hansson, dykare och aktiv i föreningen Swedish Coast and Sea Center.

Hur mycket som ska plockas upp av det som blir över när kanadensarna fått sitt är en kostnadsfråga.

– Antingen lyfter vi upp det, eller får det ligga kvar som ett trevligt objekt att dyka kring.