Fakta: Olyckor och glashala vägar

Sörmland:Trosa/Vagnhärad: På E4 vid Sillekrog, mellan Vagnhärad och Lästringe, voltade en bil med fyra personer. Två fördes till sjukhus med oklara skador. Var blankis och extremt halt på olycksplatsen, enligt Södermanlands Nyheter.

Stockholm/Gotland: 30-tal trafikolyckor i polisområdet, varav 13 inträffade under två timmar på eftermiddagen. Det rör sig främst om olyckor utan svåra personskador.

Jämtland: Isön. Seriekrock mellan tre bilar. En av förarna är på sjukhus för vård av oklara skador.

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar på Gotland och Öland. Blåsten har fått Destination Gotland att ställa in eller senarelägga flera färjeturer. Av samma skäl stoppas Holmöfärjan i Västerbotten, och i Blekinge ställs en avgång från Karlshamn till Klaipėda i Litauen in.

En klass 1-varning för hårda vindar gäller också vid Upplandskusten. På Örskär i Öregrundstrakten och Fårösund på Gotland har det blåst rejält.

– Det har varit storm i byarna, berättar meteorologen Marie Staerk på SMHI.

Vinden fick träd att falla över vägar och kraftledningar, vilket bland annat drabbade Vattenfalls elkunder i Uppland. Som mest var 10 000 abonnenter utan ström.

30-tal trafikolyckor

Det snöar också kraftigt på många håll, och i Stockholms län rapporterar polisen om "svår halka" och ett 30-tal trafikolyckor.

– Det är klart fler än vanligt, konstaterar Sven-Erik Olsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

SMHI-meteorologen Therese Fougman råder folk att stanna inomhus.

– Måste man ge sig ut är det försiktighet som gäller, säger hon.

Sena flyg och tågstopp

På storflygplatsen Arlanda är flera avgångar sena på grund av att det tar längre tid att avisa planen i ovädret, som även orsakat inställda avgångar och förseningar på tunnelbanans gröna linje. Busstrafiken i Stockholms innerstad och Söderort drabbades också av "stora förseningar, omlagda körvägar och indragna hållplatser" på grund av halka och framkomlighetsproblem.

Ett träd som föll ner över en kontaktledning orsakade också tillfälligt stopp i tågtrafiken mellan Fagersta och Ängelsberg. Samma sak ledde till några timmars stopp i trågtrafiken mellan Sala och Avesta-Krylbo, enligt Trafikverkets presstjänst. Och lokala medier rapporterar att nedblåste träd på flera håll i Svealand och södra Norrland orsakat tillfälliga stopp i vägtrafiken.