Företag som utför snöröjning åt landets kommuner och myndigheter upplever i större utsträckning än tidigare att personalen hamnar i hotfulla situationer. Detta uppstår när allmänheten är missnöjd med snöröjarnas arbete – till exempel att de röjer fel eller att de hindrar annan trafik.

Peråke Nilsson, verksamhetschef på MR Höglandet, säger att förare vittnar om utskällningar, hot och farliga omkörningar.

– Klimatet har hårdnat och vi är rädda för att det ska hända en olycka när folk springer efter snöplogen, säger Nilsson till tidningen.

Ett exempel på upprördhet inträffade i Göteborg under snöröjningen på Älvsborgsbron, mitt under rusningstrafik, vilket fick många att reagera kraftigt.

– Hur kan man komma på idén att göra det här mitt under rusningstrafiken? Varför gör man inte det under natten? Trafiken var helt stillastående, sade exempelvis trafikanten Jonas Olsson till Göteborgs-Posten.

Anders Forsman, ansvarig projektledare för vägunderhåll, uppger det finns en medvetenhet om att arbetet skapar trafikstörningar.

– Arbetet utförs för trafiksäkerheten. Vi har enorma mängder snö på samtliga leder och vi måste ut med resurser för att få bort snön. Vi har varit ute och undersökt och lokaliserat platser som vi måste hantera. Älvsborgsbron är en sådan plats, säger han till gp.se.