Fakta
Hela listan: De har flest följare

Här är listan över vilka Melloartister som har flest följare i sociala medier. Siffrorna avser de respektive artisternas totala antal följare på Twitter, Instagram och Facebook den 12/3. 

1. Samir & Viktor,  622 700 följare.

2. Eric Saade, 334 400 följare.

3. Måns Zelmerlöw, 140 300 följare.

4. Linus Svenning, 123 000 följare.

5. JTR, 115 200 följare.

6. Magnus Carlsson, 76 300 följare.

7. Jon Henrik Fjällgren, 74 000 följare.

8. Isa, 33 000 följare.

9. Jessica Andersson, 31 800.

10. Dinah Nah, 24 600 följare.

11. Mariette, 9 200 följare.

12. Hasse Andersson, 7 700 följare.

Fakta
Expertens tips: Så bör artister använda sociala medier
Hanna Kastås, digital strateg på Bazooka, tipsar om vilken strategi artisterna borde ha för att nå ut i sociala medier.
 
Hantera dina konton själv. Dina fans vill höra från dig, inte från någon på ditt skivbolags marknadsavdelning. 
 
Visa att fansen är viktiga för dig. Läs kommentarer och visa att du gör det. Svara på en del, ta upp diskussioner och gilla deras bilder på dig och från dina konserter.
 
Posta inlägg med hyfsat hög frekvens. De flesta artister uppdaterar sina kanaler flera gånger om dagen.
 
Bjud på dig själv. Dela med dig av sådant som inte syns i officiella sammanhang. Vi älskar att få följa med bakom kulisserna i ditt liv. I glädje och sorg.
 
Flera sammanhang. Figurera tillsammans med andra artister/kändisar och tagga dem kan vara ett smart sätt att skaffa sig fler följare (även att bråka öppet i sociala kanaler).
 
Profilera dig. Att driva frågor som är viktiga för dig i sociala kanaler kan vara en hit, vare sig det handlar om att fördöma rasism, kroppshets eller rätten att få vara naken på bild.
 
Låt dina följare känna sig VIP:ade. Berätta nyheter för dem först, låt dem smyglyssna på nya låtar, berätta om gratisspelningar och be dem om hjälp med nomineringar/röstningar.

Är du en av dem som kommenterar Melodifestivalen på Facebook, Twitter eller Instagram? Du är inte ensam. Ungefär 70 procent av oss är aktiva i sociala kanaler – och de senaste lördagskvällarna har hashtaggen #melfest toppat trendinglistan på Twitter samtidigt som Instagram fyllts med #melfest-taggade bilder från klädbyten, ljusrepetitioner och hemmafester. 

Men kan man egentligen förutspå vinnaren genom att studera antalet följare och omnämningar på internet? 
 
 
Om man går efter det sammanslagna antalet följare på Facebook, Twitter och Instagram har Samir & Viktor ett närmast ointagligt försprång. 
 
Tittar man på vilka det pratas mest om inför Melodifestivalen baserat på antal inlägg på Instagram, Facebook, Twitter och Youtube under hela perioden som Melodifestivalen har sänts, leder Samir & Viktor med 4 405 omnämningar. Eric Saade ligger tvåa med 3 614 och Måns Zelmerlöw trea med 2 341 omnämningar i sociala medier. Sist kommer Jessica Andersson med 755 omnämningar, enligt Telenors sajt Melodikollen.se, som fångar upp snacket runt Melodifestivalen i digitala kanaler.
 
 
Hur kan det se så olika ut? Yngre personer är mer aktiva på sociala medier, därför tenderar också yngre artister att få fler följare. 
 
– Men när det väl är finaldags har ju dock hela svenska befolkningen möjlighet att rösta. Spridningen av röster blir därför större än det som syns på sociala medier, säger Marie Grusell, medieforskare vid Göte­borgs universitet.
 
 
Förra årets segrare, Sanna Nielsen, var mycket aktiv på sin blogg och på Instagram, men hade inte lika många följare som exempelvis Anton Ewald och Yohio. 
 
– Talesättet ”syns du inte, finns du inte” är direkt applicerbart i Melodifestivalsammanhang. Att studera sociala medier kan ge en bra indikation på vilka artister som ligger bra till, säger Marie Grusell.
 
*Enligt metros högst ovetenskapliga sammanställning som baseras på de respektive artisternas antal följare i sociala medier den 12/3 samt på sökningar på sajten Melodikollen.se. Kolla in hur det går på riktigt i svt 1 i morgon klockan 20.00.