Här kan du få hjälp

Nationella hjälplinjen

Tel: 020-22 00 60. Alla dagar kl.13-22

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP)

När du är under 18 år kan du vända dig till BUP om du har självmordstankar eller mår dåligt på annat sätt. BUP finns på väldigt många ställen i Sverige och de är experter på att hjälpa barn och ungdomar som mår dåligt.

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag kl.10-13

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111, måndag-fredag kl. 15-21, helger kl. 15-18

 
Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. Ring 112 och be om att bli kopplad. 

Källa: Suicidal Zero

Mobbingen i högstadiet gjorde att Sofia Bergström utvecklade Obsessive Compulsive Disorder, OCD, så kallat tvångssyndrom. En dag kände Sofia att det var nog och hon bestämde sig för att hämnas sina mobbare genom att bli bäst i plugget.

– Det gick överstyr och jag försökte memorera allt från mina böcker, utvecklade kontrollmanier och gjorde scheman över mitt liv, säger hon.

Sjukdomen var som värst under nian och första året på gymnasiet. I nian insåg Sofia att hennes beteende inte var hälsosamt och sökte hjälp via BUP.

► LÄS MER: Telfonlinje ska förhindra självmord

– Jag försummade mitt sociala umgänge. Jag kunde sitta inne på mitt rum en hel helg bara för att kontrollera att mina saker stod på rätt plats, säger hon och fortsätter.

– Jag var ett kontrollfreak och var livrädd att tappa kontrollen.

Men väntetiden på BUP var lång. Först när Sofia övervägde att ta sitt liv eftersom hon inte orkade med ångesten som sjukdomen innebär fick hon psykologhjälp.

– Jag fick två fantastiska psykologer som jag klickade med direkt vilket hjälpte mig att tillfriskna, säger hon.

Behandlingen bestod dels av KBT-terapi.

– När tvångstankarna kom så var de startskottet på en tvångsritual och jag fick lära att avvakta med ritualen.

Först i fem minuter och sedan längre och längre tills jag inte längre behövde sätta igång med den, säger Sofia.

Enligt Sofia var det extremt ångestladdat att leva med en sjukdom som skapats av hennes egen hjärna. Hon fick ångest av att föröka stå emot tvångsritualerna och när hon gav vika för tvångtankarna fick hon ångest av att utföra ritualerna.

► LÄS MER: Samuel, 29, försökte ta sitt liv – nu vill han hjälpa andra till bättre öden

Men behandlingen gav resultat och för sex år sedan friskförklarades Sofia.

– Att söka hjälp räddade mitt liv. I dag kan jag till och med slarva bort saker till min mammas stora glädje. Då var jag som en robot som gick på autopilot, säger hon.

I december började hon engagera sig för den Suicide zero. En ideell organisation som arbetar med syftet att minska antalet självmord i Sverige.

– Suicide Zero öppnade mina ögon för hur viktigt det är att prata om psykisk ohälsa, säger hon.

Engagemanget ledde till att Sofia, som är frilansjournalist, bestämde sig för att berätta om sina erfarenheter av sjukdomen i en krönika för Nya Kristinehamnsposten.

– Dagen innan publicering var jag så nervös att jag skakade, säger hon. Men nervositeten var i onödan. Krönikan har hyllats och delats i sociala medier och hon har fått massor med meddelanden från ungdomar.

– De skriver att jag är den första de berättar för och att min krönika har hjälpt dem att söka hjälp, säger hon.