Fakta: Så har Sofia skapats

Bilden är sammansatt av 500 verkliga porträtt från länder där Unicef bedriver katastrofverksamhet.

Fotografierna har därefter sammanfogats för att bilda Sofias ansikte.

En modellerare har därefter byggt ihop ansiktet till en 3D-animering.

Genom hennes röst berättas därefter verkliga barns historier.

Källa: Unicef.

Bakom kampanjen står barnrättsorganisationen Unicef och bakgrunden är enligt Per Westberg, vice generalsekreterare på Unicef Sverige, problemet med katastrofer som aldrig får någon uppmärksamhet.

– Vi har känt ganska länge att det är delvis väldigt slumpartat vad som får uppmärksamhet när det gäller olika barns situation runtom i världen. Vi ville då åskådliggöra detta samtidigt som det finns forskning som visar på att det är lättare att relatera till enskilda individer, säger han.

Ett exempel på detta är treårige Alan Kurdi som blev en symbol för flyktingkatastrofen när han hittades drunknad på en strand förra hösten.

Bilden av Sofia har därför skapats genom 500 riktiga porträtt på barn där Unicef bedriver katastrofverksamhet. Dessa har därefter byggts ihop i en 3D-animering som sedan berättar barns verkliga historier.

– Hon ska symbolisera de barn vi inte ser och att det är just en flicka handlar om att det är oftast flickor som drabbas allra värst, säger Per Westberg.

TT: Men finns ändå inte en uppenbar risk att kampanjen kommer att glömmas bort efter ett kort tag?

– Det finns det men vi tror att vi med den här kampanjen bidrar till att öka medvetenheten gradvis. Vi ser också att fler och fler människor bidrar till oss månatligen.