Så vet du att du stött på björnbajs
  • Den allra vanligaste spillningen är bärspillningar. Kråkbär och blåbär är det vanligaste innehållet. Spillningen är i nyanser av blått och lila.
  • Björnar äter även mycket växter och kan ge en grönaktig grässpillning i från sig. Denna spillning kallas grässpillning.
  • När björnar äter större bytesdjur får de ofta i sig mängder hår. Det gör att spillningen ser ut som högar med hårbollar.
  • Björnarnas köttspillning luktar illa och kännetecknas av svårt och grå färg. De kan också vara ganska lösa i konsistensen.

Källa: Länsstyrelsen

Förhoppningen från länsstyrelsen är att jaktlag, bärplockare, samebyar och orienterare ska hjälpa till med insamlingen av björnbajs i Norrbotten under årets inventering av björnstammen, skriver SVT Nyheter.

►LÄS MER:  Björn krockade med björn

Sammanlagt ska runt 20 000 insamlingskit delas ut och önskan är att få in mer björnspillning än tidigare år. Ju fler spillningar som länsstyrelsen får in desto lättare blir det att bedöma stammens storlek. Alla bajsprover som samlas in skickas på analys hos Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för att avgöra hur många unika björnar det finns i länet.

– Det här gör vi för att få en uppfattning om hur mycket björn som finns i Norrbotten. Det är ju en art som är skyddad av EU-direktiv och som är utsatt för jakt och ställer till med viss skada för renskötseln. Så det är viktigt att veta hur många björnar som finns, säger projektledaren för björnspillningsprojektet Kenneth Karlsson till SVT Nyheter.

►LÄS MER:  Snowboardåkare jagas av björn i videoklipp: ”Filmen är inte på riktigt”

Det är ungefär var femte år som björnstammen i Norrbotten inventeras. Föregående inventering blev en flopp, eftersom för få prover samlades in. Det ledde till att man inte säkert kan fastställa hur stor stammen är.