Radarstörningarna började vid 15.45 och fick direkt konsekvenser för flygtrafiken. Inga plan tilläts starta från flygplatser i södra Sverige. Bland annat drabbades Arlanda, Bromma och Landvetter.

– De flygplan som fanns i luften tog vi ner på de flygplatser som de var på väg till, säger Ulf Wallin, pressansvarig vid Swedavia, till TT.

Enligt honom fick uppskattningsvis omkring 100 plan vänta på att starta.

Många förseningar

Efter drygt en timme började trafiken komma i gång successivt, men en hel del följdförseningar väntades under resten av dygnet.

– Det får man räkna med, säger Ulf Wallin.

Förseningarnas omfattning kunde han inte uttala sig om.

Landvetters flygplats drabbades även av strömavbrott under eftermiddagen. Det gjorde att det automatiska utrymningslarmet gick och delar av flygplatsen utrymdes.

Söker förklaring

Enligt luftfartsmyndigheten LFV ska radarstörningarna ha orsakats av solstormar.

– Vi har ingen annan teori just nu. Men vi kommer naturligtvis att gå igenom det som har hänt, sade Per Fröberg, pressansvarig vid LFV, i samband med att radaranläggningarna kom upp i full kapacitet igen.

Enligt solforskare som TT talat med har det inte förekommit solaktiviteter som sticker ut på något särskilt vis, även om det råder stormförhållanden för tillfället.

– Jag vet inte vad som kan störa flygradarn. Det enda jag kan säga att det inte har hänt något exceptionellt som har med solen att göra, säger universitetslektor Dan Kiselman vid Institutet för solfysik i Stockholm.