Torsdagens högsta temperatur noterades i Hästveda i norra Skåne, med 21,0 grader. Stockholm nådde "bara" upp till 19,5 men kan glädja sig åt att ha monopol på sommaren.

– Med stor säkerhet kan vi konstatera att Stockholm har uppnått den meteorologiska sommaren, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Stockholm är ännu så länge den enda plats i landet som har en konstaterad dygnsmedeltemperatur på över tio grader fem dygn i följd. Men det kan ha varit sommar på ytterligare någon plats.

– Vi kan faktiskt inte se i kväll om det är några fler platser där sommaren har anlänt, säger Marcus Sjöstedt som inte fått in alla rapporter.

Den första sommardagen i huvudstaden var den 1 maj, alltså den första av de fem dagarna i följd som krävs. Arbetarrörelsen högtidsdag var tyvärr inte tillräckligt varm i södra Sverige för att medeltemperaturen skulle klara sig över tiogradersstrecket.

– Man har haft lite dragning från havet vilket kan ha påverkat temperaturerna, sedan har man även haft lite mer moln vissa dagar. På första maj hade man mer moln än man hade i Stockholm, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

De varma temperaturerna ser ut att hålla i sig i stora delar av Sverige fram till början av nästa vecka.

– Det är inte helt omöjligt att fler väderstationer följer i Stockholms spår, säger Lovisa Andersson.