Det är både norska och svenska sommargäster som årligen huserar runt Hamburgsund i Bohuslän under de varma månaderna. Denna semestertid kan det dock se annorlunda ut mot tidigare år. Det planeras nämligen att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn i sommaridyllen.

Hamburgö gamla skola skulle under 2016 och 2017 kunna bli hem för flyktingbarn, men nu har sommargästerna gått ihop för att förhindra det och vill köpa skolan själva, skriver Bohusläningen.

►LÄS MER: Ungdomar på hem har sämre hälsa

Sedan förhandlingarna om flyktingboendet blivit allmänt kända har kritik stormat i sociala medier. På den gamla skolans Facebook-sida skriver ägarna att de fått mejl som är ”alltifrån dumhetsförklarande till oförtäckt hotfulla”.

Varför sommargästerna inte vill ha hemmet på den gamla skolan är dock inte klart uttryckt. Och vad som kommer hända med skolan är ännu oklart, men Tanums kommun planerar på att fortsätta förhandla. De är inte oroliga för att sommargästernas egna planer ska förstöra chanserna att öppna HVB-hemmet.

– Vi är i slutskedet nu, så jag tror inte att det kan komma att påverka, sager Ida Aronsson Hammar, kanslichef i Tanums kommun, till Bohusläningen.