Fakta: De vanligaste stickmyggorna

Rödbrun höstmygga (Aedes cinereus)

Sumpmygga (Coquillettidia richiardii)

Tidig tömygga (Aedes punctor)

Skogstömygga (Aedes communis)

Vårsvämmygga (Aedes sticticus)

Sommarskogsmygga (Aedes cantans)

Sommarsvämmygga (Aedes vexans)

Vinkelklomygga (Aedes excrucians)

Vitsidig tömygga (Aedes rusticus)

Grå tömygga (Aedes intrudens)

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.

Hittills har de blodsugande myggorna enbart haft latinska namn och klumpats ihop i gruppen stickmyggor. Men nu har myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) sett till att de 49 arterna som finns i Sverige också har svenska namn.

– Som forskare är det ett sätt att kommunicera resultat med media och med allmänheten. Vårsvämmyggan som ställer problem vid nedre Dalälven får annars alltid heta olika saker, säger Anders Lindström.

Arterna har fått sina namn utifrån utseendemässiga kännetecken eller sättet de lever på. Grodmyggan har exempelvis fått sitt namn eftersom den enbart suger blod från grodor och paddor.

– För egen del gillar jag namnen sommarskogsmygga och prydlig tömygga, säger Anders Lindström.

Namnet frossmygga är ett gammalt namn som tas tillbaka och ersätter malariamygga som anses laddat. Namnet har en tendens att skapa oro, enligt Lindström. I Sverige finns sju ofarliga arter av frossmygga.

Anders Lindström har även namngett några vanliga utländska arter. Myggan som sprider zikaviruset har fått namnet gulafebernmygga, då arten mest är känd för att sprida gula febern.