Fakta: Svamp

Svampar finns över hela jorden, även vid polerna och på havsbotten och har funnits i 500 miljoner år på jorden. En svamp består av fruktkroppar ovan jord och av svamptrådar (mycel) som är dolda, under mark eller vid bark.

Det finns över 10 000 svamparter i Norden, drygt 100 räknas som "bra matsvampar".

Svamp används även som läkemedel och vid växtfärgning.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, Svampguiden.

Svamp förknippas nästan alltid med höst och fuktiga mossor, men faktum är att många svampar ofta dyker upp på stigar, skogsvägar och gräsmattor, långt innan augusti har börjat.

Redan nu rapporterar entusiaster på olika forum om misstänkt giftiga svampar och om champinjoner, soppar, stolt fjällskivling, den knubbigare sommarkantarellen och till och med om Karl Johan-svamp. Nästan alla har hittats i skogar i Småland eller länen strax norr därom, som Östergötland, Dalsland, Södermanland och Västmanland.

– Man kan börja gå ut och leta efter midsommar, men man får ha tur och veta var man ska leta om man ska hitta något, säger Frank Thornander, ordförande i Häxringen svampförening i Borås, till TT.

Han tänker vänta ytterligare några veckor innan han, på allvar, går ut för att plocka kantareller. Kantarellerna i skogarna runt honom tror han är för små ännu och behöver växa till sig. Men det behöver inte gälla överallt.

– Det kan vara väldigt lokalt var de går att hitta. Det har varit bra väder här, men det är inte heller alltid det som avgör och egentligen vet man inte riktigt varför det ibland kommer svamp och ibland inte.