Fakta: Elfenbenskusten

Elfenbenskusten har kust mot Atlanten i söder och gränsar i väster mot Liberia och Guinea, i norr mot Mali och Burkina Faso och i öst mot Ghana. Landet har drygt 23 miljoner invånare och blev självständigt 1960.

Sjukvårdssystemet raserades i inbördeskriget i början av 2000-talet och landet brottas med klassklyftor, fattigdom, arbetslöshet och aids. Mer än en halv miljon ivorianska barn är föräldralösa till följd av sjukdomen.

Efter presidenten och landsfadern Félix Houphouët-Boignys död 1993 kom starka etniska och sociala splittringar upp till ytan, vilket blev fröet till många års oroligheter.

1999 genomfördes en militärkupp. 2002 bröt strider ut som resulterade i en uppdelning i landet mellan ett rebellkontrollerat nord och ett armékontrollerat syd.

Efter att ett flera gånger uppskjutet val till slut kunde hållas 2010 vägrade Laurent Gbagbo erkänna sig besegrad av rivalen, den nuvarande presidenten Alassane Ouattara. Det ledde till våldsamheter som skördade över 3 000 liv.

Gbagbo greps 2011 och står inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Källor: NE, Unicef, AFP

Uppmaningen om bojkott från Ouattaras politiska motståndare innebär att den nya grundlagen troligen kommer att röstas igenom med trygg majoritet, men med ett lågt valdeltagande.

Presidenten framställer lagen som ett sätt att göra upp med nationalistiska strömningar som splittrat landet mellan dem som uppfattar sig som "riktiga" ivorianer och de många invånare i norra Elfenbenskusten som har rötter i grannländer.

Slitningarna har bidragit till år av våldsamheter.

Slopat krav

I den nya lagtexten har man strukit kravet på att den som vill ställa upp som presidentkandidat måste ha föräldrar som båda är ivorianska medborgare.

Bland de kontroversiella ändringarna finns att en vicepresident ska inrättas, som tar över om presidenten dör eller avsätts. Oppositionen ser detta som ett försök från Ouattara att säkra att han får en lojal efterträdare.

Enligt grundlagsförslaget ska även en ny form av lagstiftande församling bildas, där en tredjedel av ledamöterna utses av statschefen.

Få bryr sig

Trots den heta debatten bland politiker spås valdeltagandet bli lågt.

– Vad vi bryr oss om är de höga levnadsomkostnaderna, att ta oss ut ur fattigdom. De rika blir rikare och de fattigare blir kvar i fattigdom. Konstitutionen kommer inte förändra någonting, säger bilmekanikern Bamory Kone, från en förort till storstaden Abidjan, till nyhetsbyrån AFP.