– Det kunde ha slutat ännu värre.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg om granatattacken.

Fakta: Gängkonflikt

Biskopsgården med närliggande stadsdelar på Hisingen i Göteborg har drabbats av en rad grova våldsbrott med misstänkt, eller bevisad, koppling till kriminella gäng. I flera fall har personer utanför gängen dödats. Några exempel:

I juli 2012 sköts en ung man till döds utomhus nattetid i Biskopsgården. Två unga män anhölls men släpptes. Mordet beskrivs ibland ha varit viktigt för den fortsatta våldsutvecklingen.

I september 2013 sköts två unga män ihjäl med automatvapen vid en bänk. Även detta brott är ouppklarat och kan ha fått stor betydelse.

I mars 2015 blev två personer dödade och åtta fysiskt skadade när två män med automatvapen öppnade eld på en restaurang. Ett av dödsoffren var ledande i ett gäng. Åtta män dömdes i tingsrätten för dådet, två av dem till livstids fängelse. Domarna har överklagats.

I april 2015 sköts en man till döds i stadsdelen Brämaregården. En av de dömda för restaurangskotten dömdes även för detta mord.

I juni 2015 omkom fyra personer, bland dem en fyraårig flicka, när en bil sprängdes under körning i Torslanda. Ett av offren var en man som haft en ledande roll i ett kriminellt gäng. Händelsen utreds som mord. En man var anhållen för inblandning i dådet, men han släpptes senare.

Klockan var tre på natten till måndagen när någon kastade in en handgranat genom ett fönster mot gatan på första våningen. En åttaårig pojke, som var på besök i lägenheten med sin familj, dödades av explosionen.

Pojken var hemmahörande i Birmingham i England, rapporterar Aftonbladet, med hänvisning till tidningen Birmingham Mail. Pojkens föräldrar uppges vara nederländska medborgare.

Polisen vill inte avslöja pojkens identitet.

– Vi har sagt att han kommer från ett annat europeiskt land, det är det enda vi kan gå ut med i dag, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

Ännu på måndagskvällen hade ingen misstänkt hämtats in för förhör, säger Adlersson till TT.

Koppling till krogskott

Enligt polisen fanns minst fem barn och flera vuxna i lägenheten. Flera personer fick lindriga skador.

– Det kunde ha slutat ännu värre. Utifrån kan man omöjligt veta vem eller vilka som befinner sig i lägenheten. Att det drabbar en åttaårig, helt oskyldig pojke är avskyvärt, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Polisens huvudteori är att granatattacken kan kopplas till skottlossningen på en restaurang i en annan del av Biskopsgården våren 2015, då två män dödades och åtta personer skadades fysiskt. Det dådet var kopplat till en konflikt mellan kriminella gäng, även om helt oskyldiga också drabbades.

En av de åtta män som nyligen dömdes för inblandning i krogskotten är skriven i den nu drabbade lägenheten. Polisen kände dock inte till någon hotbild mot bostaden.

– Jag skulle ändå vilja påstå att polisen har bra koll på de olika gängen. Men man kan inte vara överallt dygnet runt, säger Thomas Fuxborg.

Han vädjar om allmänhetens hjälp med vittnesmål om granatattacken, på samma sätt som polisen fick efter skotten på restaurangen.

Flytta eller hjälpa?

Även Aydin Yalcin, som bor i Biskopsgården, tror att invånarna själva måste hjälpa polisen om gängkonflikten ska kunna stoppas. Men han är orolig.

– Jag har bott här i 30 år. Nu vet jag inte. Ska jag flytta härifrån, eller ska man ge stöd till ungdomarna så att det blir en bättring? Men dagens generation, det känns som att de inte vill lyssna, de har sina egna tankar, säger Aydin Yalcin.

– Det är väldigt tragiskt när oskyldiga, speciellt barn, blir drabbade, framhåller Yalcin.

Jörgen Fredriksson har bott i stadsdelen i mer än 40 år. Han är pessimistisk.

– Jag är rädd att det blir värre och värre. Jag tror att gängkonflikten eskalerar, säger Fredriksson.

Flicka tidigare offer

Även förra sommaren dödades ett barn i ett grovt våldsdåd som förmodas ha koppling till kriminella gäng. Då omkom fyra personer, bland dem en fyraårig flicka, när en bil exploderade i Torslanda. I bilen fanns också en man med anknytning till gängkriminalitet.

– Det finns kopplingar mellan de båda fallen, även om de inte direkt hänger ihop, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.