– Du vet, det är en årsdag varje år, man kommer inte att uppmärksamma det på samma sätt hela tiden.

Byggarbetaren Glen Garcia om sina känslor inför femtonårsdagen efter terrordådet den 11 september 2001.

Fakta: Kapade fyra plan

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World Trade Center i New York, som rasade. Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.

Upp till 18 000 personer fanns på plats vid World Trade Center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.

Sammantaget dödades 2 977 människor i attackerna.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.

Källa: 9/11 Memorial

Fakta: Vattenfall och träd

Minnesplatsen vid World Trade Center är skapad av arkitekten Michael Arad och landskapsarkitekten Peter Walker. Deras förslag valdes ut bland 5 200 andra i en internationell tävling. Platsen öppnades vid tioårsdagen av terrordådet.

Två 4 000 kvadratmeter stora pooler, som inrymmer varsitt 9 meter långt vattenfall, finns nu på platserna där de två tvillingtornen stod. Runt dessa står namnen på alla offer från terrordåden 2001 och de som dog i bombattacken mot WTC 1993.

Olika sorters träd växer runt poolerna, alla hämtade från områden runt New York och andra platser som påverkades av terrordådet 2001.

Källa: 9/11 Memorial

– Jag vet inte om ni tänkt på det, men det finns inte några papperskorgar här, säger Glen Garcia och sveper med handen över parken.

Han sitter tillsammans med en kollega vid en av stenbänkarna vid The National September 11 Memorial, minnesplatsen där tvillingtornen en gång stod. De har en paus i jobbet med att installera ventilationen i en av de nya skyskrapor som reser sig över området.

– Det här är en viktig plats för mig. Många människor dog här, en vän till mig bland annat. Man kommer hit för att sörja, minnas hur det såg ut innan attackerna och jag tänker tillbaka på min vän, säger Glen Garcia.

Miljontals besökare

Några meter framför honom finns ett av de två minnesmonument där enorma vattenfall forsar rätt ner i marken. Besökare lämnar blommor, tar selfies, läser på de bronsplattor som omringar vattenfallen och där namnen på alla offer i terrorattackerna finns inristade. Över 23 miljoner människor hade förra året besökt minnesplatsen sedan invigningen 2011. Samtidigt har många människor sina arbetsplatser i de omkringliggande byggnaderna.

Bland dem Amanda Shapiro som jobbar i One World Trade Center, som ersatt ett av tvillingtornen.

– Jag går hit varje dag, så det är en daglig del av mitt liv. Men det är fascinerande att se människor från hela världen som söker sig hit för att minnas tragedin och se vad som har blivit av det, säger hon.

Förra året var första gången man höll en minnesstund i det då nyöppnade One World Trade Center, berättar hon. Nu närmar sig femtonårsdagen, "ett tillfälle för eftertanke" kallar Amanda Shapiro det. Glen Garcia konstaterar krasst:

– Du vet, det är en årsdag varje år, man kommer inte att uppmärksamma det på samma sätt hela tiden. Varje år hålls en tyst minut. Det blir liksom lite upprepande, men jag deltar i minnesstunden varje år.

Höjd säkerhet

Däremot blir varje terrordåd på andra platser i världen en påminnelse om det som hände där på södra Manhattan, och hur säkerheten har höjts sedan dess. Och där är vi tillbaka till bristen på papperskorgar. Det betyder att det finns en plats mindre att gömma en sprängladdning på.

– Jag blev nyss utfrågad i en halvtimme när jag gick genom området med en tank som jag skulle ha till mitt jobb. Ingen vill bli stoppad på det sättet, men man förstår att det är en svår situation och man får försöka låta poliserna sköta sitt jobb, berättar Garcia.

– Varje gång det händer något någon annanstans höjs säkerhetsnivån även här. Det blir en mer obehaglig stämning. Men vi försöker fortsätta leva som vanligt.