Fakta: Uppmärksammade fall

En 16-årig pojke blev skjuten i huvudet och knivhuggen flera gånger i Norrahammar utanför Jönköping år 2014. Men när larmoperatören får höra att han träffats i huvudet ifrågasätter hon varför pojken vädjar efter hjälp. "Hur kommer det sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten" frågar larmoperatören.

I december 2013 prioriterades ett larm om en 30-åring med andningsproblem felaktigt ner. Samma kväll hittades mannen död. Den ambulans som skickades var framme på elva minuter. Men då lägenheten var mörk och ingen svarade när personalen knackade på lämnade ambulansen platsen.

I januari 2012 avled en tonårspojke i Kalmar efter det att SOS ambulanstransport dröjt. Föräldrarna körde till slut pojken med egen bil, men sjukhuset lyckades inte rädda livet på honom.

I maj samma år ringde en anhörig till SOS Alarm och beskrev släktingens akuta hjärtsymptom. Samtalet slussades runt mellan operatörer i tre olika städer och till sist fick den anhörige själv köra patienten till Östersunds sjukhus där det konstaterades pågående hjärtinfarkt.

I januari 2011 avled 23-årige Emil Linell i Stockholm av brusten mjälte efter att flera gånger ha ring efter ambulans. Sjuksköterskan som tog emot samtalet friades av Stockholms tingsrätt från anklagelserna om grovt vållande till annans död.

I september 2008 ringde en man till SOS Alarm och bad om ambulans på grund av stora bröstsmärtor men det fanns ingen ledig. "Försök med taxi", blev beskedet. Efter det femte telefonsamtalet till SOS kom en ambulans, mannen avled senare i hjärtinfarkt.

Skjutningen inträffade i Hästveda norr om Hässleholm i början av juli förra sommaren. Offret, som lyckades larma SOS Alarm på egen hand, fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad med en skottskada. Region Skånes pressjour beskrev inledningsvis mannens tillstånd som livshotande.

I samband med att en 42-årig man nu åtalas för mordförsök, framkommer det i förundersökningen att det inspelade samtalet med SOS Alarm inte riktigt låter som ett larmsamtal bör låta.

Den skjutne mannen berättar under svåra smärtor hur han ser en bit av sin egen tarm sticka ut utanför kroppen. Men när larmoperatören får svårt att höra vad den skjutne mannen säger hotar denne med att lägga på luren – om frågorna som ställs inte får ett ordentligt svar. Larmoperatören säger enligt tidningen, som publicerar ett utdrag från samtalet till 28-åringen att " Var inte uppkäftig då för då ska jag inte hjälpa dig över huvud taget".

SOS Alarm har utrett fallet, berättar SOS Alarms Ronald Krantz som är regionchef Syd.

– Jag kan inte exakt gå in på vad som gick fel, men vi kan konstatera att det gått snett i bemötandet, säger han till TT och fortsätter:

– Operatören jobbar kvar hos oss. Jag vill inte gå in i vilken roll, men både jag och övriga kollegor och chefer tar det här väldigt allvarligt.