Detta har vi någon gång gjort på en offentlig toalett.

Undersökningen har genomförts av hygienleverantören Katrin, och omfattar 3 500 personer i Sverige, Norge och Danmark. Dessa siffror gäller enbart för Sverige.


Sovit 2 %


Ätit 3 %


Sminkat mig 18 %


Bytt blöjor 16 %


Bråkat med min partner 2 %


Haft sex 11 %


Bytt kläder 27 %


Vilat 11 %


Pratat i telefon 24 %


Druckit vatten 33 %


Inget av ovan 36 %

Detta brukar vi göra på offentliga toaletter

Undersökningen har genomförts av hygienleverantören Katrin, och omfattar 3 500 personer i Sverige, Norge och Danmark. Dessa siffror gäller enbart för Sverige.


Lyfter upp sätet och sätter mig på själva porslinsringen 2 %


Står på huk över toaletten för att undvika att vidröra toalettsitsen 22 %


Lägger papper på toalettsitsen 38 %


Undviker att vidröra dörrhandtaget 26 %


Undviker att vidröra tvålbehållaren 12 %


Använder armbågen för att vrida på vattenkranen 13 %


Lyfter upp mitt barn för att hon/han inte ska vidröra toalettsitsen 5 %


Torkar av toalettsitsen innan jag sätter mig 48 %


Använder pappershanddukar när jag ska vidröra något (t.ex. spola, öppna dörren etc.) 24 %


Inget av ovan 22 %

Offentliga toaletter är uppenbarligen mycket mer än en plats att uträtta sina behov. Fler än var fjärde har bytt kläder, och var tionde har haft sex på en offentlig toalett, visar en ny undersökning utförd av hygienleverantören Katrin.

Totalt har 64 procent använt offentliga toaletter till annat än att just uträtta sina behov. Bland de mer ovanliga aktiviteterna hör att sova och att bråka med sin partner, vilket två procent av de tillfrågade har gjort.

Men trots att utrymmet uppenbarligen används till allt möjligt är besökarna ändå noga med att inte vidröra något i onödan där inne. Nästan hälften, 48 procent, uppger till exempel att de torkar av sitsen innan de sätter sig, och två av tio sätter sig inte alls utan hukar för att inte behöva sätta rumpan där andra rumpor har varit.

►LÄS MER: Skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter i labbtest

Två av tio använder också till exempel pappershanddukar när de ska ta i dörrhandtaget eller kranen.

– Det är intressant att en så stor andel är måna om att inte vidröra något inne på toaletten samtidigt som många inte drar sig för att göra mycket annat än att bara uträtta sina behov, säger Kajsa Rynman, marknadschef på Katrin.

Kajsa Rynman menar också att de offentliga toaletterna kan ses som en plats för avkoppling för dem som lever hektiska och stressade liv.

– För många som bor i storstäder och har andra människor i sin närhet mer eller mindre hela tiden kan ett toalettbesök bli en paus och möjlighet att komma undan och vara för sig själv en stund. Det visar hur viktigt det är att toaletterna är rena, fräscha och tillgängliga för alla.

Undersökningen genomfördes med 3 500 personer i Sverige, Norge och Danmark, och bland dem var det svenskarna som i störst utsträckning hade haft sex på en offentlig toalett. Danskarna var de som mest bara gjorde vad de skulle på toaletten.

►LÄS MER: De vill göra offentliga toaletter könsneutrala