Profil: Mariano Rajoy, 61 år

Jurist, född i Santiago de Compostela.

Började sin politiska karriär 1981 i högerpartiet Alianza Popular (AP), grundat 1976 av förre Francoministern Manuel Fraga. AP bytte 1989 namn till Partido Popular (PP).

Vice premiärminister 2000–2003 i José María Aznars regering.

PP:s partiledare 2004 och oppositionsledare till valet november 2011.

Premiärminister 2011–2015. Tillförordnad premiärminister sedan valet i december 2015.

PP har störst röstandel bland dem över 55 år och på mindre orter.

Profil: Pedro Sánchez, 44 år

Ekonom, född i Madrid.

Arbetade inom lokalpolitiken i Madrid 2004-2009 för socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

Tog plats i kongressen (parlamentets underhus) 2009, en plats han miste efter PSOE:s katastrofval 2011.

Återvände till universitetet och avslutade sin doktorsgrad.

Kom in i kongressen igen 2013 som ersättare.

Vald till generalsekreterare i PSOE 2014. Har arbetat mycket med att ena partiet, under tryck från "baronerna" (regionala partichefer).

Profil: Pablo Iglesias, 37 år

Statsvetare, född i Madrid.

Karismatisk universitetslärare som ofta syns i olika tv-sammanhang.

Tidigare kommunist. Nu anhängare av nordisk socialdemokrati. Har bländats av "chavismen" i Venezuela, vilket han vill tona ner.

Partiledare för vänsterrörelsen Podemos (Vi kan) som bildades i januari 2014, med ursprung 2011 i den vänsterinriktade protestvågen "15-M-rörelsen" och "De upprörda". Bekämpar åtstramningar, korruption och skyhög arbetslöshet.

I maj 2014 vann Podemos 8 procent av rösterna i EU-valet och Iglesias tog en plats i EU-parlamentet. Det enda av de större rikspartierna som förordar en folkomröstning i Katalonien om självständighet.

Profil: Albert Rivera, 36 år

Jurist, född i Barcelona.

Efter ungdomsår i högerpartiet PP medlem och numera partiledare i Ciudadanos (Medborgare), ett parti grundat 2006 i Katalonien (Ciutadans på katalanska) som motståndare till en självständighet som skulle göra regionen till ett eget land.

Ciudadanos brukar etiketteras som mitten, centerhöger, socialliberalt och liknande. Uttalat marknadsvänligt. Vill fånga upp de väljare som är missnöjda med de etablerade partierna men anser att Podemos är för radikalt. Kräver skarpa åtgärder mot korruptionen för att ge sitt stöd åt endera PP eller PSOE.

Fakta: Parlamentet

Parlamentet (Las Cortes) har två kamrar: kongressen (underhuset) och senaten (överhuset).

Valet gäller 350 platser i kongressen (och 208 platser i senaten). För att nå egen absolut majoritet krävs alltså 176 kongressplatser, vilket högst sannolikt inget parti kommer att nå.

Det finns 52 valkretsar: De 50 provinserna samt de två nordafrikanska enklaverna Ceuta och Melilla.

Ett högt valdeltagande antas gynna de etablerade partierna PP och PSOE. De väntas också vinna mer röster på landsbygden än i städerna som är starkare fästen för Ciudadanos och Podemos.

Även ålder är en viktig faktor – det tillförordnade regeringspartiet PP har sitt starkaste stöd i befolkningen över 55 år.

Fakta: Spanska regeringschefer

Efter diktatorn Francisco Francos död 1975 har Spanien haft sex premiärministrar. Den nya demokratiska konstitutionen trädde i kraft 1978.

1976-1981: Adolfo Suárez, från mittenalliansen UCD (upplöst 1983).

1981-1982: Leopoldo Calvo-Sotelo, UCD.

1982-1996: Felipe González, från socialistpartiet PSOE.

1996-2004: José María Aznar, från konservativa PP.

2004-2011: José Luis Rodríguez Zapatero, PSOE.

2011-2015: Mariano Rajoy, PP, samt som tillförordnad från valet i december 2015.

Fakta: Spanska regeringschefer

Efter diktatorn Francisco Francos död 1975 har Spanien haft sex premiärministrar. Den nya demokratiska konstitutionen trädde i kraft 1978.

1976-1981: Adolfo Suárez, från mittenalliansen UCD (upplöst 1983).

1981-1982: Leopoldo Calvo-Sotelo, UCD.

1982-1996: Felipe González, från socialistpartiet PSOE.

1996-2004: José María Aznar, från konservativa PP.

2004-2011: José Luis Rodríguez Zapatero, PSOE.

2011-2015: Mariano Rajoy, PP, samt som tillförordnad från valet i december 2015.

Med 99,1 procent av rösterna räknade låg regerande högerpartiet Partido Popular (PP) på 33,0 procent, vilket motsvarar 137 platser i kongressen (en ökning från 123 i det ordinarie parlamentsvalet i december).

Därpå följde – bland de fyra stora partierna med regeringsambitioner – socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE) med 22,7 procent eller 85 platser (90).

Unidos Podemos låg på 21,1 procent eller 71 platser (71). Den nya alliansen består av vänsterrörelsen Podemos och Förenade vänstern IU, som hyser kommunister, republikaner, gröna och feminister.

Mittenpartiet Ciudadanos noterade 13,0 procent eller 32 platser (40).

Bland de regionala nationalistpartierna fick de katalanska vänsterseparatisterna ERC 2,6 procent (9 platser) och katalanska CDC 2,0 procent (8 platser). Baskiska EAJ-PNV nådde 1,2 procent (5 platser).

Valdeltagandet hamnade runt 70 procent jämfört med 73,2 procent i december.

PP:s tillförordnade premiärminister Mariano Rajoy sade på kvällen att hans parti har rätt att styra landet efter att ha fått flest röster i valet, uppger Reuters. Partiet skulle ha behövt 176 platser i kongressen för att få egen majoritet.

Inte historiskt

Valresultatet avvek mycket från vallokalsundersökningarna som särskilt underskattade PP och som indikerade ett historiskt skifte genom att Unidos Podemos passerat det 137 år gamla PSOE som landets största vänsterkraft.

Men så blev det inte, vilket Podemos-ledaren Pablo Iglesias med stukat självförtroende tvingades konstatera vid en sen pressträff:

– Det här resultatet är inte tillfredsställande för oss och det oroar att det progressiva blocket har gått tillbaka, sade han tydligt besviken.

Iglesias uteslöt inget scenario i regeringsbildningen, men ville analysera resultatet djupare innan han utvecklar temat.

Skadeglatt PSOE

PSOE-ledaren Pedro Sánchez kom ut till tv-kamerorna med illa dold skadeglädje över att Unidos Podemos förväntningar slagit slint

– Jag är nöjd med att vi fortsätter att vara den största vänsterkraften i Spanien.

Sánchez – som ringt tillförordnade premiärministern Mariano Rajoy (PP) för att gratulera till segern – bad Iglesias att reflektera över resultatet och anklagade Podemosledaren för att med sin rebelliska retorik ha bäddat för högerns framgång.

Förutom att vänsterblocket tappade tyngd gick även Ciudadanos bakåt, troligen på grund av en väljarström till PP.

Rajoy går absolut stärkt ur nyvalet och kommer att bli den första som kung Felipe VI tillfrågar som regeringsbildare. I vintras tackade Rajoy nej. Men kan han göra det den här gången utan att dra på sig en kritikstorm från väljare som är urtrötta på att politikerna under sex månader inte kunnat bryta dödläget?

Nytt nyval?

För att nå absolut majoritet i kongressen krävs 176 platser. Dit når varken PP plus Ciudadanos (169 platser ihop) eller Unidos Podemos plus PSOE (156).

Precis som vid efter valet i december väntar förmodat stenhårda förhandlingar om vem parlamentet ska utse till premiärminister.

Vårens förhandlingar ledde varken till att en minoritetsregering kunde släppas fram eller – vilket aldrig skett i Spanien – att en koalitionsregering kunde bildas. Därför blev det nödvändigt att utlysa söndagens nyval där över 36,5 miljoner hade rösträtt.

I de första analyserna i Spanien sent på söndagskvällen kunde ingen utesluta tanken på ytterligare ett nyval efter att de nya regeringsförhandlingarna blir lika resultatslösa.

PSOE pressat

Valet i december gjorde slut med tvåpartisystemet som dominerat demokratin efter Francos diktatur, med PSOE och PP omväxlande vid makten. Nu tillkom uppstickarna Podemos och Ciudadanos, som tog miljontals röster från PP och PSOE.

En ny faktor inför nyvalet var Unidos Podemos med målet att bättre utnyttja valsystemets mandatfördelning för att bli större än PSOE – en strategi som alltså misslyckades.

Arbetslösheten och korruptionen var valrörelsens huvudteman samt naturligtvis frågan om vilka pakter som kan komma ur de väntande hårdknäckta regeringsförhandlingarna.

Rajoy fokuserade i valtalen på stabilitet och landets ekonomiska uppgång, och varnade samtidigt för att släppa in "extremisterna" i Podemos i regeringen. De argumenten gav han mer tyngd efter brexit-beskedet, vilket möjligen bidrog till att han blev valets klara vinnare.

Men det politiska läget i Spanien fortsätter att vara ytterst oklart.