Fakta: Valet i juni

I valet den 26 juni till parlamentets (Las Cortes) två kamrar – kongressen (underhuset) och senaten (överhuset) – var över 36,5 miljoner röstberättigade. Kongressen har 350 platser. För att nå absolut majoritet krävs alltså 176 mandat. Så här gick det:

Högerpartiet Partido Popular (PP): 137 mandat.

Socialdemokratiska Partido Socialista Obrero Español (PSOE): 85.

Vänsteralliansen Unidos Podemos: 71.

Liberala Ciudadanos: 32.

Katalanska nationalistpartiet ERC (vänster): 9.

Katalanska nationalistpartiet CDC (borgerligt): 8.

Baskiska nationalpartiet EAJ-PNV (mittten): 5.

Baskiska nationalistpartiet EH Bildu (vänster): 2.

Kanariska nationalistpartiet CCa-PNC (borgerligt): 1.

Källa: Junta electoral central

– Han spelade högt och förlorade, Pedro Sánchez. Men vad det egentligen kommer att leda till, det vet vi nog inte förrän den nya partiledaren är på plats, säger Niklas Bremberg, statsvetare och Spanienforskare vid Stockholms universitet, till TT.

Sánchez lämnade sin post på lördagskvällen, sedan han efter en stormig debatt förlorat en förtroendeomröstning inom partiets federala kommitté.

Hans parti, socialdemokratiska PSOE, har under Sánchez ledning envist vägrat att släppa fram en minoritetsregering ledd av högerpartiet Partido Populars Mariano Rajoy.

Inget alternativ

Nu hoppas många att det politiska dödläget i landet, som i över nio månader saknat en fullt fungerande regering, ska brytas.

– Det ligger väl i farans riktning att PSOE kanske ändå kommer att stödja en Partido Popular-regering. I och med att det ser ut som det gör i det spanska parlamentet så är det osannolikt att PSOE skulle kunna komma med ett regeringsalternativ, säger Niklas Bremberg.

Men, tillägger han, socialistpartiet sitter nu i en svår sits. Om man å ena sidan fortsätter att blockera Rajoy tvingas Spanien till det tredje valet på ett år, och då kan man anta att väljarna kommer att straffa PSOE. Om man å andra sidan släpper fram Rajoy kan väljarnas dom bli hård i nästa ordinarie val.

"Pest eller kolera"

– Det är pest eller kolera på något sätt, och det kan spela roll vem det blir som tar över partiet till slut, säger Bremberg.

Den nya partiledaren ska utses vid en extrakongress, men när den ska äga rum är ännu oklart.

Spaniens parlament har till den 31 oktober på sig att utse en ny regering. Om försöken misslyckas blir det ett nytt val i december.