– Terrorrekryterarna kommer hit nu för de vet tyvärr att här finns det många sårbara unga.

Mustapha Zoufri, som arbetar med ungdomar i terrorutpekade kommunen Molenbeek i Bryssel. (TT)

Fakta: Molenbeek

Molenbeek är en av 19 kommuner som utgör huvudstadsregionen Bryssel.

Den ligger alldeles väster om själva centrum och har 96 000 invånare.

Kommunen har ända sedan 1800-talet varit ett inflyttningsområde

Först kom fransmän och valloner, senare italienare, marockaner och folk från Mellanöstern.

Molenbeek var i många år mest känt för sina fotbollslag, med fem belgiska ligatitlar för Daring Club (senast 1937) och en för RWD Molenbeek (1975).

Källa:TT

Vid kommunhuset vajar de belgiska och franska flaggorna sida vid sida på halv stång. Snålblåst råder på torget framför, där otaliga tv-bolag samlats för att försöka hitta någon att intervjua. Få vill ställa upp.

– Ni målar alltid upp Molenbeek så negativt, fräser en av dem och skyndar vidare.

Spåren från terrordåden i Paris har gett den bedagade Brysselkommunen, alldeles väster om centrum, uppmärksamhet över hela världen. Molenbeek beskrivs som ett terrornäste och ett av Europas farligaste områden.

Ogillar att pekas ut

Fast det är en sanning med en hel del modifikation. Här finns visserligen kvarter där det inte är tillrådligt att röra sig på kvällstid och gator där man även i dagsljus behöver skynda på stegen. Men det finns också helt vanliga småbutiker, skolor och parker. Bebyggelsen är blandad. Slitna hyreshöghus kan ligga sida vid sida med traditionella tegelhus.

Bland invånarna märks en tydlig trötthet över att alltid pekas ut som problemområde.

– Det här är ju bara sex-sju stycken av 100 000, hävdar en av de många yngre som samlats vid måndagens polisavspärrningar för att följa jakten på gärningsmännen.

Inte förvånad

Här står även Mustapha Zoufri, som leder ett ungdomscenter i närheten och som bott i Molenbeek i 20 år. Han tycker att utvecklingen går framåt – men är ändå inte förvånad.

– Man väntade ju sig det här. Terrorrekryterarna kommer hit nu för de vet tyvärr att här finns det många sårbara unga – det är många arbetslösa och det finns ingen riktig ungdomspolitik, säger Zoufri.

– Merparten av moskéerna här är toleranta, men tyvärr finns det också några radikala.

Upprensning på gång?

Arbetslösheten i Molenbeek ligger på 25 procent. Av de cirka 200 personer från Belgien som tros strida för IS i Syrien kommer hälften från Bryssel – sannolikt främst från Molenbeek.

Belgiens inrikesminister Jan Jambon har varslat om hårda tag för att "rensa upp" i kommunen.

Det är ord som inte gör invånarna helt förtjusta.

– Hade de här terroristerna kommit från Ixelles (en av Bryssels mest välmående kommuner) hade ingen sagt att hela Ixelles är så här. Men med Molenbeek blir det så, säger Mustapha Zoufri.