Fakta: Tillslag mot turkiska medier

Den 28 oktober 2015 – fyra dagar före parlamentsvalet – stormar poliser, utrustade med vattenkanoner och tårgas, mediebolaget Koza-Ipeks lokaler i Istanbul. Företaget, som driver flera tidningar och tv-stationer, anklagas för finansiering av terror och spridande av terrorpropaganda. Bakgrunden är bolagets band till den USA-baserade muslimske opinionsbildaren Fethullah Gülen, som blivit ärkefiende till president Recep Tayyip Erdogan.

Den 4 mars tränger polis under omfattande protester in på Turkiets största dagstidning Zamans redaktion i Istanbul, som också har kopplingar till Gülen. Tidningen sätts under tvångsförvaltning och byter över en natt profil – från kritisk motståndare till president Erdogans politik till regeringsvänlig.

Ett par dagar senare tar turkiska myndigheter kontroll över nyhetsbyrån Cihan, som tillhör samma mediekoncern som Zaman.

Turkiet har plats 149 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, sämre än länder som Mexiko, Etiopien och Afghanistan.

Nästan 2 000 personer, däribland många journalister, har anklagats för att ha förolämpat Erdogan sedan han tillträdde som president i augusti 2014.

Källor: Landguiden, AFP och BBC.

– Den här rättegången är avgörande för tryckfrihetens framtid i Turkiet, säger Elisabeth Olin vid svenska Pen, som var på plats när rättegången mot de båda journalisterna inleddes i Istanbul den 25 mars.

De två journalisterna riskerar livstids fängelse på grund av ett avslöjande i tidningen Cumhuriyet, som sades visa hur den turkiska underrättelsetjänsten försöker smuggla vapen till islamister i krigets Syrien.

Men när rättegången återupptogs på fredagen bestämde domstolen att den ska skjutas upp till den 6 maj.

I en annan domstol i Istanbul ställdes samma dag fyra akademiker inför rätta, misstänkta för att sprida "terroristpropaganda", sedan de skrivit under ett upprop mot den turkiska militäroffensiven mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet.

Båda rättegångarna ses som test för press- och yttrandefriheten i Turkiet, som blivit allt hårdare kringskuren under president Recep Tayyip Erdogan.

– Jag önskar att Sverige vore mer offensivt och fördömde det tvåfrontskrig som Erdogan för mot medier och mot kurderna, säger Elisabeth Olin, som på fredagen deltog i en manifestation utanför Turkiets ambassad.