Fakta: MP-krisen

14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna – en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.

17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under 1930-talet.

18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.

20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, sedan han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.

SVT rapporterar att planeringschef Magnus Johansson försökt utöva påtryckningar för att kritik mot Kaplan skulle lyftas bort ur SVT:s Aktuellt.

22 april: En Demoskop-undersökning för Expressen visar på en betydande minskning i förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Även bland egna väljare minskar förtroendet, enligt en Sifo-undersökning för SVT.

23 april: Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver i ett öppet brev att språkrören bör avgå.

Hittills har partiledningen gett ett skakigt intryck, där även mediehanteringen av krisen har kritiserats. Men nu medger språkrören öppet att de inte gjort bra ifrån sig, eller "klantat till det", som Gustav Fridolin uttrycker det.

Samtidigt möter de den interna kritiken med ett ultimatum: Välj om oss eller hitta några nya.

Att det skulle ske på några veckor – kongressen börjar den 13 maj – är ytterst osannolikt. Med ett skickligt drag har språkrören flyttat över ansvaret till kongressombuden: Välj om oss eller skapa oreda i regeringen.

Påverkat regeringen

– Om valberedningen finner några andra som har bättre förutsättningar att fortsätta arbetet, då är vi beredda att lämna över, säger Gustav Fridolin på en hastigt utlyst presskonferens.

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är naturligt att språkrören vill ha ett stärkt mandat. Samtidigt medger han att MP-krisen även påverkat regeringsarbetet.

– Det är klart att om ett parti har stora problem så vore det fel att säga att det inte påverkar alls, men i liten utsträckning. Regeringsarbetet fortsätter, säger Löfven, som inser att kongressbeslutet kan få konsekvenser för regeringen.

Grundläggande värderingar

– Vi får se hur det här slutar, men jag har ingen anledning att tro annat än vad som sagts – att språkrören har en stark ställning, säger han.

Båda språkrören medger att det är anmärkningsvärt att ett regeringsparti måste försäkra att man står bakom grundläggande värderingar.

– Jo, men självklart ska man inte hamna i en situation där ens grundläggande värderingar sätts i fråga. Om detta ska det inte råda några frågetecken och det är det som gör att vi är i den situation vi är nu och behöver en nystart, säger Gustav Fridolin.

TT har talat med ungefär hälften av Miljöpartiets distrikt i landet, och responsen på språkrörens beslut är positiv.

Klokt agerande

– Jag tycker att det är klokt av språkrören att agera så här. Det visar att de är lyhörda, säger Jacek Jurkowski, distriktsordförande i Blekinge.

– Det är väl inte fel att vi checkar av om det finns någon annan som är intresserad och vilket stöd de nuvarande språkrören har, säger Richard Hansson, ordförande för MP i Västerbotten, men tillägger att han, distriktsstyrelsen och medlemmar som han pratat med, har orubbat förtroende för språkrören.

Riksdagsledamoten Jabar Amin har kritiserat att språkrören varit otydliga och inte tagit tydligt avstånd i turerna runt Mehmet Kaplan. Han välkomnar nu språkrörens besked och säger att han stödjer dem helhjärtat.

– Även om språkrören har klantat sig och gjort stora misstag, så förtjänar de en chans till att få reda ut situationen och till att stärka partiet, säger Jabar Amin.