Fakta: Satte skräck i Frankrike

Den nu 51-åriga nederländska mannen började arbeta som tandläkaren i Château-Chinon 2008.

I början av 2013 gick 120 av tandläkarens offer samman för att driva sin sak i domstol. Mannen greps i juni samma år, men flydde landet när han släpptes i väntan på rättegång.

Han spårades till den kanadensiska staden New Brunswick och greps där i september 2014. Enligt lokala medier försökte mannen ta sitt liv när polisen kom.

När den fyrhjulsdrivna bilen rullade in i Château-Chinon på den franska landbygden 2008 välkomnade byborna först den leende tandläkaren med cigarren i mungipan, eftersom det lilla samhället länge saknat tillgång till tandvård. Men efter några år började en skräckfilmsliknande historia rullas upp.

Myndigheter ifrågasatte tandläkarens redovisning och patienterna jämförde erfarenheter. Och anmälningarna som började ramla in följde alla samma mönster. Patienterna drogades i tandläkarstolen och när de vaknade upp var deras munnar vanställda.

Slaktade munnar

En patient har berättat hur det hängde kvar köttslamsor efter ett ingrepp, och en annan som skulle laga ett hål fick 17 tänder utdragna. 65-åriga Sylviane Boulesteix kommer aldrig att glömma tandläkarbesöket i mars 2012.

– Han gav mig sju eller åtta injektioner i tandköttet och ryckte sedan ut åtta tänder på en gång. Det forsade blod i tre dagar, berättar hon enligt lokaltidningen Le Journal du Centre.

Kan fängslas i tio år

Rättegången i en domstol i Nièvre inleddes på tisdagen och tandläkaren, som anklagas för grov misshandel och bedrägeri, kan få tio års fängelse och dryga böter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han greps 2013, men flydde landet när han släpptes i väntan på rättegång. I september 2014 greps han återigen, i en liten stad i Kanada.

Tandläkaren har själv hävdat att han lider av psykiska problem, men vissa menar att det var ett försök från honom att undvika utlämning. Enligt nederländska medier utreddes mannen hemma i Nederländerna med anledning av sina tveksamma arbetsmetoder.