"Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig", skriver S-ledaren i inlägget som postades sent på lördagskvällen och som vid 15-tiden på söndagen hade över 2 200 kommentarer.

– När man som politiker gör ett uttalande om den här konflikten så måste man vara beredd på att känslorna svallar. Annars får man hålla sig borta ifrån det, säger Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet och Mellanösternexpert, om Stefan Löfvens inlägg.

Kommentarerna är övervägande starkt kritiska och Löfven anklagas för att inte ta tydligt avstånd från och fördöma Israels agerande. Många gör kopplingar till Olof Palme och menar att Löfven inte står upp för den tidigare S-linjen.

– Den här frågan är hyperkänslig. Det finns bara plats för två åsikter och de som är drivande i den här debatten tillåter inte den minsta nyans, säger Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör.

Men egentligen avviker inte Löfven från partiets linje, säger Ljunggren vidare. Det finns två hållningar inom partiet och olika S-ledare har genom tiderna stått för olika uppfattningar.

– Man har mejslat ut en linje som säger att båda parterna måste ta sitt ansvar och det är denna linje Löfven försöker artikulera här.

Stig-Björn Ljunggren tror dock att uttalandet kan komma att utnyttjas av politiska motståndare inom partiet – för att underminera Löfven i hans ledarskap.

– Sedan är det många som har klagat över att han inte har uttryckt en åsikt. Så hur han än gör här blir det fel.

Anders Persson tycker att Löfven hade kunnat vara tydligare när det gäller att fördöma Israel och påpeka ojämlikheten i konflikten.

– Det är helt klart ett uttalande som Israels ambassad skulle välkomna.

– Den stora utmaningen för Löfven och andra är att hantera asymmetrin i konflikten och det är det jag tror att kritiken sätter fingret på, det vill säga hur gör man i en situation där en part är mycket starkare.

Men något tydligt besked om var han står i frågan tycker han inte att Löfven ger med sitt inlägg.

– Löfven står kanske med en fot i varje läger och ett sådant här uttalande får en också att undra.