Fakta: Abortfrågan i USA

Högsta domstolen slog 1973 fast att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Utslaget skedde i ett uppmärksammat rättsfall kallat Roe mot Wade.

Abort är dock en mycket känslig fråga i USA och flera försök har gjorts att begränsa eller riva upp Roe mot Wade. Olika delstater har också antagit egna lagar som begränsar rätten till abort. Personhood USA – som definierar en person som "varje mänsklig varelse från befruktelseögonblicket, kloningen eller liknande händelse" – är en av flera organisationer som arbetar för att riva upp Roe mot Wade.

Många företrädare för Republikanerna är generellt och på religiös grund motståndare till aborter. När den demokratiske president Barack Obama tillträdde 2009 lovade han att prioritera "bevarandet av kvinnors rättigheter under Roe mot Wade", bland annat när han utnämner domare till Högsta domstolen.

Källa: TT:s arkiv

Fakta: Så ser amerikaner på abort

50 procent av amerikanerna var i maj förra året för abort, medan 44 procent var abortmotståndare.

När frågan specificerades fördelade sig svaren enligt följande: 29 procent tycker att abort ska vara lagligt under alla omständigheter, 13 procent säger att det ska vara lagligt under de flesta omständigheter och 36 procent under vissa omständigheter. 19 procent anser att abort bör vara helt olagligt.

Källa: Opinionsinstitutet Gallup

 

Den ultrakonservative Texassenatorn Cruz – som är emot abort under alla omständigheter – hade sällskap av sin hustru Heidi, sin mor Eleanor och affärskvinnan Carly Fiorina när han lanserade "Kvinnor för Cruz" i primärvalsaktuella Wisconsin.

Han var inte den ende som sökte plocka politiska poäng på Trumps abortuttalande. "Så klart kvinnor inte ska straffas", twittrade konkurrenten och Ohioguvernören John Kasich. Demokraternas Hillary Clinton kallade yttrandet "fruktansvärt" och Bernie Sanders "skamligt".

Kvinnan offer?

Det var i en intervju med tv-kanalen MSNBC som Trump, som leder Republikanernas kamp om presidentkandidaturen, pressades att svara på frågan om han tror på straff för abort om ingreppet blir olagligt.

– Det måste vara någon form av straff, sade han.

När journalisten frågade "för kvinnan?" svarade Trump "ja, det måste det vara i någon form".

Trumpkampanjen klargjorde senare ståndpunkten. "Om abort skulle förbjudas i en statlig eller federal domstol, skulle läkaren eller någon annan person som utförde denna då illegala handling hållas ansvarig, inte kvinnan", hette det då och kvinnan kallas för "offer", liksom "livet i hennes livmoder".

Förstår inte

Affärsmannen har anklagats för att inte ge raka svar om var han står i den i USA så kontroversiella abortfrågan. Tidigare i livet har han varit för abort, men nyligen sade han sig vara emot – i linje ståndpunkten hos den kristna högern, ett viktigt väljarunderlag för Republikanerna.

Även abortmotståndare tog dock avstånd från Trump. Flera organisationer poängterade att affärsmannen inte förstår abortfrågan, och att en kvinna som gått igenom en abort behöver helas, inte straffas.