"Det är en attack mot det demokratiska Europa. Vi kommer aldrig att acceptera att terrorister angriper våra öppna samhällen", säger statsminister Stefan Löfven enligt ett skriftligt uttalande till TT.

"Regeringen följer situationen minut för minut. Vi underrättar oss om omfattningen av dåden och hur svenskar på plats berörs av händelserna".

Kung Carl XVI Gustaf kommenterar på kungahusets hemsida: "Jag och min familj har med bestörtning och förfäran mottagit beskedet om de fruktansvärda händelserna i Bryssel. I denna svåra stund står vi alla förenade mot denna skoningslösa terrorism, våra tankar går till de drabbade och deras anhöriga".

Slag mot Europa

Frankrikes president François Hollande säger att Brysseldåden är "ett slag mot hela Europa".

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière säger att målet för attackerna – en flygplats och en tunnelbanestation nära EU:s institutioner – tyder på att de inte enbart är riktade mot Belgien, utan mot den fria rörligheten i Europa. Han understryker att kampen mot internationell terrorism kommer att ta lång tid, rapporterar Reuters.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hon är chockad. "Vi kan inte acceptera terrorism i vårt öppna samhälle", slår hon fast.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) befinner sig i parlamentsbyggnaden i centrala Bryssel.

– Det är ett slag mot det öppna samhället. Det är vanligt folk på flygplatsen som ska fira påsk. Efter attentatet mot flygplatsen var väldigt många utryckningsfordon på väg ut ur staden, sedan exploderade det på tunnelbanan Maalbeek. Det är diaboliskt planerat, säger han till TT.

"Slappa och dumma"

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra manar via Twitter till kamp mot terrorismen: "Fasansfullt attentat i Bryssel, mot människor och familjer men också mot vårt samhälle och vår öppenhet. Terrorismen måste bekämpas".

Den omstridde amerikanske republikanske presidentaspiranten Donald Trump säger i en tv-intervju att USA och västvärlden måste förstärka kampen mot islamistisk extremism.

– Jag skulle stänga våra gränser, säger Trump till Fox News, med anledning av terrordåden i Bryssel.

– Vi är slappa och vi är dumma, säger Trump.