Fakta: Kriget i Syrien

De FN-ledda fredssamtalen om Syrien inleddes i slutet av januari. Samtalen leds av den svensk-italienske toppdiplomaten Staffan de Mistura.

Konflikten i Syrien, som i mars går in på sitt sjätte år, har krävt över 270 000 människoliv och drivit över 4,6 miljoner syrier på flykt.

Omkring 480 000 syrier befinner sig under belägring. Tusentals i de belägrade områdena kan ha svultit ihjäl.

Källor: AFP och FN

Den syriska utrikesministern Walid al-Muallim sade i helgen att regimen inte vill samtala med någon som tar upp frågan om presidentval i Syrien eller på andra sätt berör presidentskapet.

– Det är en provokation, ett dåligt tecken, och är inte i linje med andan för eldupphöret, säger den franske utrikesministern Jean-Marc Ayrault vid en presskonferens.

Hans amerikanska kollega, John Kerry, kallar al-Muallims utspel för ett försök att "störa processen" och varnar regimen och dess allierade för att fortsätta anstränga den bräckliga vapenvilan. Kerry anser att regimen är den sida som brutit mest mot uppgörelsen och uppmanar den ryske presidenten Vladimir Putin att lägga band på sin allierade.

Oppositionen anser att al-Assad måste lämna ifrån sig makten, "död eller levande", om fredssamtalen ska lyckas.

De FN-ledda samtalen syftar till att få ett slut på konflikten, som har dödat mer än 270 000 och tvingat hälften av landets medborgare att lämna sina hem.