Fakta: Hbtq-rättigheter och valet i USA i siffror

650 000 – uppskattningsvis antalet samkönade par i USA.

9 miljoner – antalet homosexuella, bisexuella, transsexuella eller queer.

19 – andel i procent av de samkönade paren som har barn, enligt USA:s statistikmyndighet.

29 – antalet delstater där det inte är olagligt att avskeda människor på grund av deras sexuella läggning.

76 – andel i procent av USA:s hbtq-personer som stödde demokraten Barack Obama vid valet 2012

6 – antalet vågmästarstater där hbtq-väljarna är fler än det antal röster som utgjorde segermarginal vid valet 2012.

Källa: Medborgarrättsorganisationen Human Rights Campaign

– Hillary Clinton kom hit för att hedra offren, Donald Trump gjorde det inte. Det säger allt, säger Michael Slaymaker, ordförande i organisationen Orlando Youth Alliance (OYA) som stödjer hbtq-personer mellan 13 och 24 år i staden.

– Och Clinton har "vuxit in" i vår fråga. I ett tal i FN när hon var utrikesminister sade hon att "homosexuellas rättigheter är mänskliga rättigheter".

Svår läkning

Vi står utanför det som tidigare var gayklubben Pulse på en av huvudgatorna i Floridastaden. På avspärrningarna framför byggnaden har lokala konstnärer gjort väggmålningar i regnbågens färger. Utspridda på asfalten ligger blommor, ljus och minnesord till de 49 som dödades den där kvällen i juni, i vad som beskrivits som både ett hatbrott och ett terrordåd. Sorgen är påtaglig, människor strömmar förbi och flera torkar tårarna.

– Ungdomsgänget från OYA lämnade klubben en halvtimme innan massakern inträffade. Det är svårt att tänka på, säger Slaymaker med bruten röst.

Själv fick han veta vad som hänt via sms och sociala medier under de tidiga morgontimmarna. Redan samma eftermiddag samlade han till ett första stödgruppsmöte. Processen att läka efter dådet är inte lätt, flera av dem som var på Pulse har stängt in sig av rädsla för liknande dåd, berättar Slaymaker. Men tisdagens president- och kongressval motiverar många att engagera sig.

– Jag vet inte en hbtq-person som inte tänker rösta. Om homosexuellas rättigheter inte är skäl nog så kan man lägga till striktare vapenlagar, så att hatbrott som det på Pulse inte sker igen.

Taggade

Hbtq-personers situation har inte varit någon stor fråga i valrörelsen, men Clinton har betonat vikten av stärkta rättigheter för gruppen. Republikanen Trump har inte talat om frågan och har inget skrivet på sin hemsida.

– Han bryr sig inte om oss. Liksom många andra republikaner har han sagt att han vill riva upp Högsta domstolens beslut att tillåta samkönade äktenskap, säger Slaymaker.

– Och extremhögern vill sätta åt oss. Det motiverar många republikaner att rösta i år.

Men även USA:s uppskattningsvis 9,4 miljoner hbtq-väljare är taggade. Människorättsorganisationen Human Rights Campaign skriver på sin hemsida att antalet hbtq-väljare i avgörande vågmästarstater som Florida, Nevada, North Carolina, Ohio och Virginia är större än det antal röster som utgjorde segermarginal i staterna vid presidentvalet 2012.