– Om man inte ändrar arbetsmarknaden, om man inte gör något ordentligt, då riskerar 90 000 fler utrikesfödda att bli varaktigt arbetslösa, sade Kinberg Batra.

– Det är farligt. Det skapar enorma problem.

Kinberg Batra gjorde reklam för sitt förslag om "första jobbetanställning", där arbetslösa ska kunna lära sig jobbet oavsett om det finns kollektivavtal på företaget eller inte. Moderaterna har även föreslagit ett "första jobbetavdrag".

Löfven pekade på regeringsförslaget om att snabbare värdera nyanländas utbildning och på de snabbspår till jobb inom olika yrken för redan utbildade som nu finns i olika branscher.

– Det "första jobbetavdraget" har inget med första jobbet att göra. Det är ett sjätte jobbskatteavdrag, inget annat, sade Löfven i den 20 minuter långa debatten.

Han påpekade att alla får sänkt skatt med M-förslaget, inte bara de som får sitt första jobb. Statsministern hävdade också att Moderaterna och "borgerligheten" vill sänka löner.

– Det har vi hört i alla tider, i hög- och i lågkonjunktur, oavsett vilka tider så behövs det lägre löner för några och det är de som redan tjänar dåligt, sade Löfven.