Sedan YouGovs förra mätning, som Metro publicerade för en knapp vecka sedan, har Alliansen knappat in på de rödgrönas övertag, visar en ny mätning som YouGov gjort för Metro. Samtidigt som stödet för Alliansen ökat med 2,3 procentenheter har det för de rödgröna partierna sjunkit med 2,6 procentenheter.

Detta på bara en knapp vecka. På samma tid har Feministiskt Initiativ (FI) tagit sig över fyraprocentsspärren. Om de kan tänka sig att samarbeta med de rödgröna, vilket de sagt, innebär det ett ordentligt försprång för de rödgröna. Om de inte kommer in kan det däremot bli spännande i frågan om vilket block som får bilda regering. Då står nämligen 44,3 procent (de rödgröna) mot 39,6 procent (Alliansen). En total skillnad på 4,7 procent.

– FI pendlar ganska mycket mellan två och fyra procentenheter. Det är lite för osäkert om man är rödgrönrosa väljare och vill vara säker på att få Löfven som statsminister. De leder de ganska knappt utan FI och samtidigt har Reinfeldt hotat med att han sitter kvar även om han inte får majoritet, säger den politiska analytikern Stina Morian.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar dock att de rödgröna redan nu har ett så pass stabilt övertag att valutgången för FI inte påverkar vilket block som vinner regeringsmakten.

– Många har inte bestämt sig ännu men man vet också att det är hyfsat många av de som byter parti som byter inom blocken. Tappar FI väljare så hamnar de troligtvis ändå inom samma block. Så bakslaget, baserat på YouGovs siffror, behöver inte bli alltför stort. Det gör den rödgröna ledningen ganska stabil, både med och utan FI.

Trots att det just nu ser ut som att Socialdemokraterna kommer att hamna i regeringsmakten gör de kanske det sämsta valet någonsin. För Moderaternas del ser det ännu tyngre ut, då de just nu går mot ett katastrofval.

– De är bärare av blockens huvudinriktning och är de som har svårast att profilera sig inom mer specifika frågor. När väljarna upplever att huvudstriden är över öppnar de dörren för andra typer av frågor, som HBTQ-frågor, jämställdhet, miljö och invandring.

Inga av förändringarna är statistiskt säkerställda.