Inga regler

Det finns inga generella regler för vad som gäller för representation på en myndighet eller en statligt bildad stiftelse. Granskningen sker gentemot de regler som myndigheten eller stiftelsen själv har bestämt. I KK-stiftelsens regler står bland annat följande: ”Representation ska vara ett led i uppfyllande av stiftelsens uppdrag. Generellt gäller att kostnaderna för representationen ska vara rimliga och anpassade till syftet med varje representation.” 

• Privata. KK-stiftelsen har privata revisorer som som granskar årsredovisning och bokföring. metro

I går kunde Metro avslöja att den statliga Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling firade sin vd Madelene Sandströms 50-årsdag med en fest för över 100 000 kronor.

Men enligt Metros granskning har även KK-stiftelsens styrelse själva vidlyftiga representationskostnader.

I november 2011 hade KK-stiftelsen styrelsemöte på Görvälns slott utanför Stockholm. Notan hamnade på 71 028 kronor. Bland annat beställde styrelsen in vin för 5 700 kronor, och helpension på slottet kostade 3 222 kronor per styrelsemedlem.

Året dessförinnan hölls ett styrelsemöte på Ulfsunda slott. Där blev kostnaden 48 623 kronor.

Styrelseordföranden Christina Ullenius anser att kostnaderna är rimliga.

– Ett av fyra styrelsemöten är så kallat internatmöte. Därför blir kostnaden något högre, säger Christina Ullenius, och menar att det är lokalhyra som är gör att dessa möten blir dyrare.

Varje år anordnar KK-stiftelsen även studieresor för hela kansliet och resekontot ligger på över en miljon kronor årligen. Enligt bokföring som Metro tagit del av kostade till exempel en tvådagars resa till irländska Dublin 2009 över 200 000 kronor.

– Vi har slutat med årliga resor utomlands. Vi jobbar intensivt med att dra ner våra kanslikostnader, kommenterar Christina Ullenius.

Enligt Ullenius togs beslutet om Madelene Sandströms 50-årsfest av dåvarande ordföranden Per Unckel, som avled i fjol. Men hela styrelsen stod bakom beslutet om festen.

– Vi använde det som ett bra tillfälle för att bjuda in våra samarbetspartners. Vd:n är vår viktigaste kansliperson och kan man kombinera syften så är det väldigt bra, säger Christina Ullenius.