Fakta: Ipsos/DN Juni

S: 26 (–1,6)

V: 8 (+0,4)

MP: 4 (+0,9)

FI: 2 (+0,5)

SD: 17 (–0,3)

C: 7 (+1)

L: 6 (–1,1)

KD: 3 (+0,3)

M 24 (ingen förändring)

Mätningen har intervjuer gjorts med 2 194 röstberättigade väljare under perioden 7–16 juni. Dels genom telefonintervjuer, dels genom digitala intervjuer. Andelen som är osäkra, inte skulle rösta eller rösta blankt är 14 procent.

Källa: Ipsos/DN

Socialdemokraterna är största parti med 26 procent i Ipsos senaste väljarbarometer, följt av Moderaterna med 24 procent. SD är kvar som tredje största parti på 17 procent.

Även mellan de politiska blocken är läget stabilt jämnt: 41 procent för alliansparterna mot 38 för regeringspartierna S och MP tillsammans med V. Historiskt är det inte en särskilt betryggande ledning för oppositionen.

– Oppositionen brukar vid den här tiden i mandatperioden ha ett något starkare stöd jämfört med det valresultat man sedan presterar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Med junimätningen byter Ipsos mätmetod och kommer i fortsättningen att genomföra både traditionella telefonintervjuer och intervjuer via en panel på nätet. Även de som deltar i undersökningen digitalt är dock slumpmässigt rekryterade via telefon.

Ipsos hoppas att den nya blandmetoden ska ge säkrare skattningar av opinionen.

– Vårt mål nu är att ha en hållbar metod som mäter alla partier så bra som möjligt, säger David Ahlin till DN.

Samtidigt slutar opinionsinstitutet att redovisa väljarstödet i decimaler. Stödet skattas i stället till närmaste heltal.

– Decimalredovisning kan ge sken av att skattningarna är väldigt exakta. Decimalerna kan ge upphov till spekulationer om små uppgångar och nedgångar, säger David Ahlin till DN.