Öka dina chanser för ett förstahandskontrakt i Stockholm – så här gör du
  • Berätta för alla du känner

Säg till kompisar och bekanta, gå med i Facebookgrupper där folk söker och hyr ut bostäder och starta ett Facebookevent. Använd ditt kontaktnät. Ju fler som vet desto större chans att någon med bra kontakter kan hjälpa dig. Du kan också annonsera att du söker bostad själv på bostadssajter på nätet.

  • Anmäl dig till privata hyresvärdar och i andra kommuners köer

Motivera för hyresvärden varför du vill bo där och presenterar dig själv. Ring, mejla och skicka brev. Många privata hyresvärdar och kommunala bolag i andra kommuner än Stockholm har egna köer. De privata hyresvärdarna i Stockholm behöver inte sina lediga hyresrätter till Bostadsförmedlingen och deras kö. Dessutom finns det bostadsköer i Stockholms kranskommuner som du kan ställa dig i. 

  •  Ställ dig i bostadskö och sök i hela Stockholm

Håll stenkoll på bostadsförmedlingens hemsida för att inte missa annonserade lägenheter. Det kan ta många år innan du får en lägenhet, men det finns snabbare vägar till förstahandskontraktet om du inte är alltför kräsen. Det är alltid störst tryck på lägenheter i innerstaden så ett bra tips är att söka en bit utanför stadskärnan. Där är kötiderna generellt kortare. Ju fler områden du kan tänka dig att bo i, desto större chans har du att snabbare hitta en bostad. 

  • Sök bland nyproducerade lägenheter och ”bostadssnabben”

Att söka nyproducerade bostäder är ofta en snabbare väg till en bostad, särskilt i samband med att lägenheten ligger i mindre centrala områden. På bostadsförmedlingen kan man även söka i ”Bostadssnabben” där det är först till kvarn som gäller och inte kötid. Den som först anmäler intresse för lägenheten och uppfyller hyresvärdens krav föreslås som hyresgäst.

  • Hyr i andra hand under tiden

Om du inte får tag i ett förstahandskontrakt kan du alltid försöka hyra i andra hand. I så fall blir förstahandshyresgästen din hyresvärd. Glöm bara inte att det finns vissa regler och rättigheter som du som andrahandshyresgäst behöver känna till.

  •  Andra köer för studenter

Bostadsförmedlingen tipsar om att det finns två andra aktörer som förmedlar studentbostäder till dig som studerar i Stockholm. Den ena är Stockholms Sudentbostäder som förmedlar drygt 8000 rum och lägenheter i hela Stockholm. Du behöver vara medlem i en studentkår som är ansluten till SSCO. Den andra förmedlingen är Akademisk Kvart som är en andrahandsförmedling. Att annonsera och anmäla intresse på annonser är gratis.

KÄLLOR: Bostadsförmedlingen.se och jagvillhaenbostad.nu 

År efter år står mängder av människor i bostadsköer i hopp om att få drömbeskedet om ett förstahandskontrakt. Efter att ha stått i bostadskön i åtta år lyckades stockholmaren Stina Bäckström, 26, få en lägenhet i ett populärt område strax utanför Stockholms innerstad efter bara tre månader. 

– Jag hade en sådan tur. Min nuvarande hyresvärd lottar ut en liten del av sitt lägenhetsbestånd till folk som anmäler sig på deras hemsida. Jag skrev upp mig, följde sidan i månader och till slut så hörde de av sig och sa att jag hade blivit utvald. Resten av sina bostäder har de i bostadskön, säger Stina Bäckström, som arbetar som stadsplanerare på Stockholm Stad.

LÄS MER: "Det här gäller för att hyra ut din lägenhet"

För den nyrenoverade lägenheten betalar hon 8000 kronor i hyra för en tvåa på 55 kvadratmeter. Hennes erfarenhet av den vanliga bostadskön är inte positiv.

– Det känns som att bostadskön går mer bakåt än framåt. Nu för tiden kan man i princip inte komma fram i kön. Jag har stått i den i åtta år och det har inte hänt någonting. Det är ett tecken på att det inte fungerar. Jag hade fortfarande inte fått en lägenhet om jag inte hade fått den jag har nu utanför kön. 

Hennes bästa tips till andra är att höra av sig till privata hyresvärdar.

– Jag bodde i Malmö i flera år också och även där fick jag mina förstahandskontrakt genom att direkt höra av mig till en fastighetsägare och berätta om mig själv och min situation. De är också människor och ofta försöker de hjälpa till om de har möjlighet. Man är ju definitivt med i en mycket mindre kökvot på det sättet än i bostadskön. 

LÄS MER: "Rekordmånga i bostadskö i Stockholm"

Hon har inget till övers för folk som hyr ut sina lägenheter i andra hand för stora summor pengar.

– Jag tycker att det är helt fel. Jag har själv hyrt ut min lägenhet i andra hand och jag har tagit exakt samma hyra som jag själv har betalat, inte en krona mer. Jag har ingen förståelse för det där. jag förstår heller inte hur folk har råd med de överpriserna som vissa tar, det måste ju vara folks hela lön ibland som går åt till hyran. 

Stina Bäckström vill att storstadspolitiker ska ta mer ansvar. 

– Man kan bara hoppas på att de förstår problematiken i det här och att de drar tillbaka lagen som gjorde att bostadsrättsinnehavare kan ta ut så mycket extra i andrahandshyror. Det har förändrat priserna extremt mycket.