Skälet är att Högsta domstolen förklarat att parlamentet saknar legitimitet eftersom den nye talmannen – i strid med domstolens tidigare utslag – svurit in tre avstängda ledamöter.

Oppositionsalliansen MUD söker nu juridiskt stöd för att gå emot Högsta domstolen – som av MUD anklagas för att gå socialistiske presidenten Nicolás Maduros ärenden.

Domstolen fastslog i måndags att alla beslut som fattas i parlamentet är ogiltiga på grund av de tre suspenderade ledamöterna från delstaten Amazonas. Där pågår en undersökning om misstänkta röstköp vid valet i december.

I valet fick MUD så kallad supermajoritet, två tredjedelar av parlamentets platser, vilket utlöste en kris för Maduro och den politik som inleddes av hans företrädare Hugo Chávez 1999. Avstängningen av de tre ledamöterna hotar att beröva MUD supermajoriteten.

Venezuela är redan i djup kris, med världens högsta inflation och brist på många basvaror. Nu väntar flera år av ännu större osäkerhet och konflikt mellan presidentpalatset och nationalförsamlingen.