Fakta: Brott mot lagen om krigsmateriel

Lagen reglerar tillverkning och tillhandahållande av krigsmateriel. Det finns en gemensam EU-lista där krigsmateriel definieras och kategoriseras. Krigsmateriel kan exempelvis vara skjutvapen eller u-båtar. För att kunna exportera vapen från Sverige krävs utförseltillstånd.

Den som döms för grovt brott mot lagen om krigsmateriel kan få fängelse i mellan sex månader och fyra år.

Källa: Inspektionen för strategiska produkter (ISP)

Pistolammunitionen hittades hos ett transportföretag i Sverige i slutet av förra året. Bakom sändningen stod en 45-årig man från Stockholm.

– Han säger att anledningen till transporten är att han själv skulle åka till Irak och utbilda säkerhetspersonal vid säkerhetsföretag i pistolskytte. Men man får inte exportera den här typen av gods över huvud taget utan tillstånd från ISP, säger åklagare Henrik Söderman vid internationella åklagarkammaren.

För att få handla med och exportera krigsmateriel krävs tillstånd från ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

Mannen ska ha köpt ammunitionen från en vapenaffär i Mellansverige.

– Den här personen har vapenlicens och får köpa ammunition, men däremot får han inte exportera internationellt, säger Henrik Söderman.

Åklagaren väntas inom kort åtala mannen för brott mot lagen om krigsmateriel. 45-åringen står sedan tidigare åtalad i en stor härva med krigsmateriel på den internationella marknaden. Han nekar till brott.