Fakta: Antal asylsökande

Mellan 140 000 och 190 000 asylsökande väntas komma till Sverige under 2015. Det är mer än dubbelt så många som Migrationsverket räknade med i somras. 29 000–40 000 är ensamkommande barn. Nästa år beräknas mellan 100 000 och 170 000 asylsökande komma, varav 16 000–33 000 är ensamkommande barn, men osäkerheten i prognosen är mycket stor.

"Små framtidsutsikter för afghaner i Afghanistan, Iran och Pakistan har satt en större grupp i rörelse, däribland en stor andel ensamkommande barn", skriver Migrationsverket i sin prognos.

Hittills i år har 11 000 afghanska minderåriga kommit till Sverige. På ett boende för ensamkommande i Täby utanför Stockholm bor Ramin. Hit kom han för flera år sedan efter en lång flykt.

– När jag var nio dödades mina föräldrar. En vän till familjen kom och hämtade mig och min lillebror Mohammed och tog oss till Iran, berättar han.

I Iran sydde de kläder och Ramin fick reda på hur man tar sig till Europa.

– Folk sade att det var bra i Europa. Efter några år hade jag tillräckligt med pengar för att få hjälp att ta mig till gränsen till Grekland.

"Jag var rädd"

Då var Ramin 13 år. Han gav sig av ensam. Lillebror Mohammed stannade kvar i Iran.

– Visst var jag rädd. Jag blev fängslad i Grekland en kort tid, sov på stränder och i parker. När jag försökte gömma mig på en lastbil som skulle över med båt till Italien blev jag upptäckt och slagen.

Till slut lyckades han ta sig över oupptäckt. Via flera flyktingförläggningar runt om i Europa tog han sig till Sverige.

De allra flesta minderåriga som kommer till Sverige, kommer från Afghanistan. En förklaring till den dramatiska ökningen av afghanska asylsökande är att Iran lagt om sin invandringspolitik. Enligt Migrationsverket finns det drygt två miljoner afghanska barn i landet. De har sedan en tid tillbaka tvingats att ta sig till Europa, då deras uppehållstillstånd inte förlängs i samma utsträckning.

Ramins lillebror är en av de drabbade.

– De kom till hans jobb och eftersom han inte hade något id-kort fick han lämna landet. Det är farligt i Afghanistan. Jag vet inte hur han ska klara sig. Han känner ingen, har inga pengar. Jag tänker på honom hela tiden.

Dramatisk ökning

Nyligen kom beskedet om den nya flyktingöverenskommelsen och införandet av tillfälliga uppehållstillstånd. Ensamkommande barn och vuxna med barn berörs dock inte.

Anders Westerlund, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, säger att Sverige som destinationsland kommer att påverkas till viss del.

– Men allt beror på hur krasst de nya reglerna kommer att tillämpas i praktiken. Dessutom består de flesta afghanska asylsökande av barn. Effekterna av överenskommelsen blir därmed begränsad sett till den här gruppen.

Även vuxna afghaner på flykt kommer att påverkas.

– De afghaner som tar sig till Turkiet har inte samma rättigheter där som syrier har. De har inte tillgång till de flyktingläger eller arbetsmarknaden som syrierna har. Många har inget annat val än att resa vidare till Europa, säger Westerlund.