Fakta: Terrorattackerna i Paris

På kvällen fredagen den 13 november utlöser en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike möter Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödas och Frankrikes president François Hollande evakueras snabbt från arenan.

Trettio minuter senare utlöser ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion.

Samtidigt öppnar attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödas. En av attentatsmännen spränger sig själv till döds.

Klockan 21.40 går tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal håller en konsert, skjuter mot folkmassan och tar gisslan. Tre timmar senare stormar polisen Bataclan. Då har 89 personer dödats av attentatsmännen.

Terrordåden, som är de värsta i Frankrikes historia, kräver 130 liv. Över 352 människor skadas.

En större polisinsats pågår i centrala Bryssel ett par timmar efter Belgien premiärminister Charles Michel förklarat att nivån för terrorhot ligger kvar på den högsta nivån i Bryssel. En gata nära Grand Place har spärrats av och människor har evakuerats från en restaurang har utrymts, uppger belgiska medier. Människor i området ombeds att hålla sig inne.

En polistalesman säger till AFP att insatsen är kopplad till ett terrorhot. Polisen ber också media att inte rapportera direkt om operationen, till exempel nämna platser där den äger rum.

Fruktar ny attack

Premiärminister Michel sade tidigare på kvällen att man fruktar en liknande attack som den i Paris. Därför kommer närvaron av militär och polis att förstärkas på Bryssels gator.

För resten av Belgien ligger hotnivån som tidigare på 3 på den fyragradiga skalan, enligt Reuters.

– Hotet betraktas som allvarligt och överhängande, sade Michel efter ett möte med landets säkerhetsråd.

Premiärministern sade att köpcentrum, affärer och kollektivtrafiken är potentiella mål för terrorister.

Översyn på måndag

En ny bedömning av terrorhotet kommer att göras under måndagen. På måndagen har EU ställt in mindre viktiga möten. Kommissionen kommer att ha öppet som vanligt. Något direkt hot mot EU förekommer inte.

Terrorberedskapen höjdes till den högsta nivån natten till lördagen eftersom myndigheterna ansåg att det förelåg ett "förestående hot" i Bryssel.

Premiärministern nämnde inget om den jakt som pågår i Brysselområdet på flera personer misstänkta för att ha varit inblandade i Parisattackerna. Huvudmålet i jakten är 26-årige Salah Abdeslam som tros vara den enda överlevande medlemmen i den grupp av terrorister som utförde attacken i Paris. Hans bror Mohamed Abdeslam är övertygad om att Saleh backade ur i sista stund, skriver AFP.

– Han var en mycket intelligent man och jag tror att han i allra sista stund ändrade sig och beslutade att slå in på en annan väg, säger han till tv-kanalen RTBF.

Familjen vädjar

Mohamed Abdeslam säger att Salah och en tredje bror, som dödades i attacken, var manipulerade. Mohamed säger att familjen vill att Saleh överlämnar sig till polisen.

– Vi vill hellre se Salah i fängelse än på begravningsplatsen. Han kan ge oss och offrens familjer svaren vi söker, säger han.

Enligt inrikesministern Jan Jambon skulle det inte räcka med att Salah Abdeslam grips för att helt blåsa av terrorhotet.

– Det involverar flera personer och det är därför vi vidtagit sådana exceptionella åtgärder, säger Jambon i belgisk tv.