– Nu gäller det att räddningstjänsterna är på hugget.

Leif Sandahl, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till TT om den stora brandrisken i delar av Sverige.

Fakta: Tips att tänka på

Respektera de eldningsförbud som råder.

Om du gör upp en eld så välj då en plats där en brand inte kan spridas till annat brännbart, till exempel buskar eller gräs.

Elda på ett underlag som inte sprider elden, som grus- eller sandmark.

Innan du börjar elda: se till att det finns vatten att släcka med.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

I södra Sverige är det extremt torrt på sina håll. Flera kommuner och länsstyrelser har infört eldningsförbud. Nyligen gick MSB ut med en varning om att det är en stor brandrisk i skog och mark.

– Vi försöker upplysa allmänheten när vi ser att det är stora delar av landet som utsätts för extrema förhållanden, säger Leif Sandahl.

I helgen har redan flera skogsbränder brutit ut. Bland annat brann det i ett stort skogsområde i Bengtsfors i lördags. Branden tros ha orsakats av ett blixtnedslag. En kraftig skogsbrand rasade även utanför Valdemarsvik. De bränderna är under kontroll.

Leif Sandahl säger att utmaningen för räddningstjänsterna är att få bukt med bränderna under den första dagen för att de inte ska växa.

– Man måste på dem aggressivt. Har man inte resurser att ta dem dag ett måste man kraftsamla under natten till andra dagen.

Nu är risken för nya skogsbränder störst i de södra delarna av Sverige, bland annat på Gotland och i Blekinge, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Men i veckan ökar brandrisken rejält längs Norrlandskusten och i Norrlands inland.