Bakgrund: Burkina Faso

Det kustlösa Burkina Faso i västra Afrika är ett av världens fattigaste länder. Landet har omkring 20 miljoner invånare. Befolkningstillväxten är hög och nästan hälften av invånarna är under 15 år. Tre av fyra burkinier bor på landsbygden, men inflyttningen till städerna är stor.

Skolväsendet har mycket stora brister och andelen analfabeter är bland de högsta i världen. Knappt 30 procent av vuxna burkinier kunde läsa och skriva 2007. Bland kvinnor på landsbygden var ytterst få läs- eller skrivkunniga.

Nästan hälften av befolkningen lever på mindre än en USA-dollar (knappt nio kronor) om dagen.

Oavsett utgången är söndagens val ett viktigt steg mot demokrati för Burkina Faso. För drygt ett år sedan fick folket nog och på bara några dagar rämnade dåvarande president Blaise Compaorés 27-åriga styre.

Ett förslag om att ge presidenten möjlighet att sitta kvar ytterligare tid vid makten fick hundratusentals demonstranter att ge sig ut och protestera på gatorna runtom i landet. Regeringen drog tillbaka förslaget om ändrad konstitution, men det var för sent och presidenten tvingades fly till Elfenbenskusten.

En övergångsregering tillsattes och val bestämdes till den 11 oktober. Men i september skakades det hårt prövade landet återigen av oroligheter, då militärer som stod Compaoré nära försökte ta makten genom en kupp. Återigen gick folket ut på gatorna och kuppförsöket kvästes, men valet fick flyttas fram till den 29 november.

Källa: TT, Utrikespolitiska institutets Landguide

– Jag är lycklig över att ha fått möjlighet att välja, säger 39-årige Omar Tiemtore i huvudstaden Ouagadougou.

Efter 27 år med Compaoré och ett försök till militärkupp i september luftar de 5,5 miljonerna röstberättigade stort hopp om en rörelse i mer demokratisk och ekonomiskt blomstrande riktning. Valdeltagandet väntas bli högt och köerna ringlade långa utanför vallokalerna i Ouagadougou när de mycket fattiga och korruptionströtta burkinierna på söndagen väljer parlament och president.

20 000-25 000 soldater är utkommenderade för att hålla ordning och förhindra eventuella attacker från jihadister, vilket plågat grannlandet Mali.

14 personer ställer upp i presidentvalet. Två av dem anses vara huvudkandidater: Zéphirin Diabré och Roch Marc Christian Kaboré. Båda har tidvis stått förra regimen nära, även om Diabré lämnade politiken redan på 1990-talet, bland annat för att bli FN-diplomat. Kaboré har stöd av den ekonomiska eliten och av den största etniska gruppen. Diabré har internationella nätverk.

Preliminära valresultat väntas på måndag kväll.