Fakta: Gorm

SMHI utfärdade klass 2-varningar för Halland, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Gotland och Öland.

Enligt SMHI uppmättes de starkaste vindarna under stormen Gorms framfart på skånska Hallands Väderö – 28 meter i sekunden och med vindbyar upp till 40 meter i sekunden.

I Helsingborg uppmättes vindhastigheter på 15 respektive 34 meter per sekund.

Vindar på över 24 meter per sekund klassas som storm, medan 32,4 eller mer räknas som orkan.

Som mest drabbades 75 000 av Eons kunder.

Kraftbolaget Eon har 500 man i beredskap för att hantera stormskador och annat.

Som mest drabbades 75 000 av Eons kunder, och under måndagseftermiddagen stod fortfarande 21 000 – varav 5 000 i Skåne – utan ström.

Gorm hann ställa till med stora skador på elnätet innan klass 2-varningarna i södra Sverige drogs tillbaka. Träd har blåst omkull och dragit med sig luftledningar, brutit stolpar och slagit sönder anläggningar. I värsta fall kan vissa kunder behöva vänta i upp till två–tre dygn innan strömmen är tillbaka.

– Det kan ta betydande tid att återställa detta, säger Jim Dahlbom, Eons anläggningschef i norra Skåne.

– Min bedömning är att det är riktigt illa.

SMHI: "Orkanvindar"

Stormen kulminerade vid halv två-tiden natten till måndag. Enligt SMHI uppmättes de starkaste vindarna på skånska Hallands Väderö.

Några stormrelaterade personskador ska dock inte ha rapporterats in, enligt SOS Alarms centraler i Malmö och Växjö. Det största bekymret var, enligt räddningstjänsterna, SOS Alarm och Eon, träd som fallit över vägar och ledningar.

– Det har vart hur mycket som helst att göra, det har inte varit lätt. Skyltar som ramlat ner, ett tak i Helsingborg och en massa vattenskador, berättade Lars Rundh, inre befäl vid räddningstjänsten Skåne nordväst, på morgonen.

Flera skolor i Älmhults och Karlskronas kommun tvingades hålla stängt på grund av strömavbrott. På Revingehed i Skåne gick Gorm också hårt åt de provisoriska tält för flyktingar som håller på att sättas upp, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) beräknar att det nu kan dröja ännu längre innan flyktingar kan flytta in där.

Inställda tåg

Destination Gotland och Scandlines färjor mellan Helsingborg och Helsingör tvingades ställa in turer, och under natten ställdes även alla tåg i södra Sverige in. Måndagen präglades av en del förseningar och inställda tåg.

Malmöbon Roger Johansson stod vid åttatiden och väntade på tåget till Helsingborg. Det första försöket att ta sig norrut från Malmö central misslyckades.

– Tåget gav sig iväg 500 meter, men sedan visade det sig att det saknades ström på resten av tåget, så vi fick backa tillbaka igen.