Bakgrund: Island, kollapsen och myglet

2008 föll Island in i en djup ekonomisk och politisk kris när landets alla tre kommersiella banker, Glitnir, Landsbanki och Kaupthing, kollapsade.

Sedan krisen har förtroendet för politiker i allmänhet varit lågt. Nu skadas det ytterligare efter avslöjandet om att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, finansminister Bjarni Benediktsson samt inrikesminister Ólöf Nordal sedan åren före krisen haft pengar i bolag i ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

En namninsamling på nätet som kräver att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgår fortsätter att växa och är uppe i över 21 500 underskrifter.

Avslöjandet är ett resultat av de 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca som nu granskats av medier från hela världen. Dokumenten visar hur Mossack Fonseca använt brevlådeföretag i skatteparadis för att dölja stora summor pengar åt sina kunder.

Det är den största läckan hittills i världen av sitt slag. Arbetet med att gå granska dokumenten har varit uppdelat på 370 journalister i 76 länder. Från Sverige har SVT:s Uppdrag granskning deltagit.

En av demonstranterna var Björn Jónsson som tycker att statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorat förtroendet och måste avgå.

– Jag känner mig sviken och arg. Det är väldigt kaxigt och fräckt av statsministern att låtsas som att vi inte är här och ignorera den här stora delen av befolkningen som vill att han ska avgå, säger Björn Jónsson.

Flera ministrar

Demonstrationen hölls efter gårdagens avslöjande om hur statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson haft tillgångar i skatteparadis som han inte berättat om.

Avslöjandet är resultatet av ett internationellt samarbete mellan grävande journalister visar hur inte bara den isländska statsministern, utan också finansminister Bjarni Benediktsson och inrikesminister Ólöf Nordal har kopplingar till bolag på ökända skatteparadis som Seychellerna och Brittiska Jungfruöarna.

De utpekade ministrarna hävdar själva att de skattat för pengarna i fråga och att inga lagar har brutits. Katrín Jakobsdóttir, ledare för oppositionspartiet Vänsterpartiet – de gröna, säger att det är svårt för isländska skattemyndigheten att, utan insyn, veta om det faktiskt stämmer.

– Och även om man inte brutit mot lagen finns det också moraliska krav som ska ställas på politiker. Befolkningen borde också kunna lita på att vi som politiker är öppna med våra intressen, men det här har man inte berättat om, säger hon.

Lågt förtroende

Förtroendet för politiker har varit lågt sedan finanskrisen drabbade landet 2008. I februari, innan det här avslöjandet blev känt, svarade 17 procent av islänningarna i en mätning från Gallup att de hade förtroende för parlamentet.

Förutom den eventuella skatteflykten ifrågasätts också om statsministern suttit på dubbla stolar när han förhandlat med de utländska fordringsägare som Islands kraschade banker har stora skulder till. Företaget Wintris, beläget på Brittiska Jungfruöarna och registrerat på statsministerns fru, har fordringar på över en halv miljard isländska kronor hos tre isländska banker.

Hustrun äger

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson understryker att det inte är han själv utan hans fru, Anna Sigurlaug Pálsdóttir, som äger bolaget på Brittiska Jungfruöarna. Kritiken handlar dock inte bara om ägandeförhållandena, utan om att statsministern inte varit öppen med parets tillgångar och möjliga intressekonflikter.

– Det här är uppgifter som statsministern inte berättat om i något av de senaste valen. Det är mycket allvarligt, säger Katrín Jakobsdóttir, som tillsammans med de andra oppositionspartierna uppmanar statsministern att avgå och utlysa nyval.