Nästan dagligen får svenska utrikesdepartementet kontakt med svenskar ute i världen som har hamnat i svåra situationer. Varje år handlar runt ett tusental av de kontakterna om att någon har blivit allvarligt sjuk, skadad eller avlidit i utlandet – ofta utan försäkring.

– Samma saker som händer här hemma händer också på semestern. Om du blir akut sjuk eller skadad är den springande punkten när man kontaktar oss: Har du försäkringsskydd? Vissa har inte det, säger Patric Nilsson, departementssekreterare på UD.

"Räkning på en miljon"

Utan en reseförsäkring kan kostnaderna för en olycka snabbt bli skyhöga. I länder utanför EU är det inte ovanligt att kvalificerad sjukvård kan kosta hundratusentals kronor. Behöver man dessutom transport hem till Sverige kan den summan mångdubblas.

– Plötsligt kan man stå med en räkning på en miljon i handen, som det faktiskt kan kosta med ett ambulansflyg. Försäkringen är enormt viktig när man ser vilka summor det kan röra sig om, säger Charlotte Bjerregaard på SOS International i Köpenhamn dit nästan 50 000 nödställda svenskar med försäkring vände sig förra året.

Även på UD varnar man för att resa oförsäkrat, hur försiktig man än tror sig vara. Först när alla andra möjligheter – familj och egna tillgångar – är uttömda kan man få ekonomiskt bistånd.

– Men det är ett lån som ska betalas tillbaka och det finns inte längre några avbetalningsplaner. När man kommer hem får man en faktura på hela beloppet. Kan man inte betala får man göra upp en avbetalningsplan med kronofogden, säger Patric Nilsson.

Extrem utveckling

Försäkringsbolaget If har haft nära en fördubbling av ärenden kopplade till resor de senaste åren, i huvudsak sjuk- och olycksfall.

– Den totala utvecklingen är extrem, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

– Vanligast är magåkommor som man hamnar på sjukhus för. Men olika typer av trafikolyckor är tyvärr också ganska vanliga. Det gäller väl främst ungdomar som kör moped, utan skydd och kanske inte helt nyktra alla gånger.