Det här gäller för pendeltågen i Stockholm

Stopp för pendeltåg på sträckan mellan Stockholms central och Älvsjö i båda riktningarna. Avstängningen börjar klockan 4 på skärtorsdagen den 2 april och pågår till klockan 9 måndagen den 6 april, annandag påsk.

Pendeltågen mellan Spånga och Bålsta är avstängda från påskdagen söndagen den 5 april klockan 22.30 till natt mot måndagen den 13 april klockan 02.

Inga pendeltåg stannar i Årstaberg från måndagen den 6 april till och med den 2 augusti.

Källa: SL

Så här påverkas tågen

Stockholm-Göteborg: Restiden förlängs med cirka 45 minuter upp till tre timmar. Majoriteten av snabbtågen får en alternativ rutt. Regionaltåg ersätts med buss mellan Vårgårda och Göteborg. InterCity-tågen och nattågen mot Jämtland och övre Norrland ställs in och snabbtågstrafiken är kraftigt reducerad.

Stockholm-Malmö/Köpenhamn: Restiden förlängs med cirka 45 minuter. Tågen ersätts med buss mellan Stockholm och Södertälje Syd. InterCity-tågen och nattågen ställs in och snabbtågstrafiken är reducerad. Färre tåg går till Köpenhamn.

Gävle-Stockholm-Linköping/Nyköping: Restiden förlängs med cirka 45-60 minuter. Tågen ersätts med buss mellan Stockholm/Flemingsberg och Södertälje Syd.

Stockholm-Karlstad-Oslo: Restiden förlängs med cirka 45 minuter. Vissa tåg får en alternativ rutt och vissa ersätts med buss mellan Stockholm C och Södertälje Syd. Färre tåg går till Oslo.

Göteborg-Karlstad: Restiden förlängs med cirka 15 minuter för vissa tåg som ersätts med buss på sträckan Grums-Karlstad.

Stockholm-Katrineholm-Hallsberg: Restiden förlängs med cirka 45 minuter. Tågen ersätts med buss mellan Stockholm/Flemingsberg och Södertälje Syd.

Stockholm-Eskilstuna-Arboga: Restiden förlängs med cirka 45 minuter. Tågen ersätts med buss mellan Stockholm/Flemingsberg och Södertälje Syd.

Stockholm-Västerås-Hallsberg: Under påskhelgen får vissa tåg ändrad tidtabell. Veckan efter påsk, från söndag kväll 5 april till och med söndag 12 april, är tågtrafiken mellan Bålsta och Stockholm avstängd och ersätts med buss. Restiden förlängs då med cirka 40 minuter.

Källa: Trafikverket och SJ

När vi är ute och reser i påsk så passar Trafikverket på att göra en mängd banarbeten runtom i landet. På SJ:s hemsida varnas för förseningar mellan 45 minuter och tre timmar. Tåg leds om och vissa sträckor ersätts med bussar.

Hur kommer det sig att ni gör det här just under påsk – är inte det en reshelg?

– Jo, men vi undviker de stora resdagarna, som är annandag påsk och skärtorsdagen, och försöker jobba de andra dagarna för då är det mycket färre som reser, säger Peter Behrman på Trafikverkets pressjour.

Tågtrafiken är intensiv året runt, förutom just under de mellersta påskdagarna.

– Det ger oss möjlighet att göra de här jobben som vi inte annars har chans till.

Samma jätteinsats gjordes för två år sedan och då gick det utan större störningar, enligt Trafikverket.

– Vi håller tummarna för en lycklig utgång och att inte alltför många resenärer ska drabbas negativt, säger Peter Behrman.

SJ har informerat al la resenärer  redan vid biljettinköpet om hur de påverkas och har lagt ut information på sin sajt. Man uppmanar alla resenärer på de aktuella dagarna att vara ute i ordentlig tid.

Även i Stockholm kommer banarbeten att genomföras.

Bland annat är pendeltågstrafiken inställd mellan Stockholms central och Älvsjö i båda riktningarna från skärtorsdagen den 2 april klockan 4 till annandag påsk den 6 april klockan 9, skriver SL på sin sajt.