Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson (född 1964) är Storbritanniens nye utrikesminister.

Han var Londons borgmästare 2008–2016.

Johnson var också parlamentsledamot för Konservativa partiet 2001—08 och sedan 2015.

Han är tidigare journalist, bland annat som korrespondent i Bryssel och som kolumnist, och en av de tyngsta i kampanjandet för att få Storbritannien att lämna EU.

När Storbritannien hälsar farväl till unionen vill London i stället bygga ut de redan starka banden över Atlanten ännu mera. Men det är först när britterna i realiteten lämnat EU som bläcket kan sättas på handelsavtalens papper.

– Det kan ta minst ett par år innan någon kan överväga någon slags överenskommelse, säger USA:s utrikesminister John Kerry efter att ha träffat Johnson i London.

Johnson, den tidigare generalen för ett brittiskt utträde (brexit), har nu som utrikesminister i den nya konservativa regeringen fått fullt upp med att hantera följderna av det han argumenterade för.

Kontrollera migration

Migrationen var den kanske viktigaste frågan för dem som röstade för brexit. Nu säger Johnson att det i framtiden kommer bli möjligt för brittiska regeringar att styra migrationsflödena mer.

– Det som helt klart är möjligt efter att ha lämnat EU, och när vi avslutat våra förpliktelser för en okontrollerad fri rörlighet, är att det blir möjligt att ha ett system med kontroll, hävdar han.

Kerry och Johnson pratade också om kriget i Syrien. Efteråt sade Johson att Ryssland bör övertala sin allierade president Bashar al-Assad att avsluta kriget.

– Ryssland i synnerhet har en unik möjlighet att övertala Assadregimen att avsluta blodbadet och återvända till förhandlingsbordet.

"För lång tid"

Johnson fick också frågor om huruvida han tänker be de ledare för andra länder om ursäkt som han genom åren raljerat över och förolämpat, inte minst under sin tid som skribent. Han försvarade sig med att allt han har sagt har plockats ur sitt sammanhang och förvrängts, och att det finns viktigare frågor att fokusera på nu.

Han hänvisade även till tidsbrist:

– Jag är rädd att det finns en sådan rik uppslagsbok nu av saker som jag sagt som på ett eller annat sätt, genom vilken alkemi vet jag inte, misstolkats så att det verkligen skulle ta mig för lång tid att gå in i en fullt global reseplanering för att be om ursäkt till alla inblandade.