Fakta: Raqqa

Raqqaprovinsen är en av Syriens fjorton provinser.

Raqqa är provinshuvudstad, men staden är en av terrorgruppen IS starkaste fästen och beskrivs ibland som dess inofficiella "huvudstad". Staden grundades på 200-talet före Kristus och har enligt den senaste folkräkningen kring 220 000 invånare.

Det var i mars 2013 som jihadister från Nusrafronten, som har anknytning till al-Qaida, och andra grupper intog staden och förklarade att den var under deras kontroll.

I januari 2014 tog IS kontroll över hela staden, och terrorgruppen mördade bland andra misstänkta anhängare till den syriska regimen. Stadens shiamoskéer och kristna kyrkor förstördes. Den kristna befolkningen, som utgjorde kring tio procent av stadens invånare, har till största delen flytt därifrån.

Källor trogna den syriska regimen har uppgivit att det pågått ett internt uppror inne i staden, orsakat av en konflikt mellan syriska och tillresta IS-anhängare. Alla medier utom de IS-kontrollerade är förbjudna, därför går det vanligtvis inte att gå att få uppgifter inifrån staden verifierade.

Liknande ryska inviter har tidigare avvisats av USA, som ser Rysslands stöd till den syriska regimen som ett av de stora problemen i det krigshärjade landet.

USA har inte kommenterat det senaste förslaget.

Uppgiften om den planerade offensiven i norra Raqqaprovinsen tillkännagavs på Twitter av de syriska demokratiska styrkorna SDF, som citerade den kurdiske befälhavaren Rojda Felat. Det finns inga uppgifter om planerna även omfattar staden Raqqa, som ibland brukar beskrivas som Islamiska statens inofficiella "huvudstad".

SDF bildades i oktober genom ett samarbete mellan de kurdiska YPG-stykorna och rebellgrupper som bland annat består av arabiska och assyriska miliser.

Nyheten om offensiven kom bara några dagar efter att USA:s högste befälhavare för området, general Joseph Votel, gjorde ett överraskande besök i norra Syrien.

– Han var i Syrien för att förbereda oss för en offensiv mot Raqqa, uppgav Brett McGurk som är den amerikanske presidenten Barack Obamas särskilda sändebud för den USA-ledda anti-IS-koalitionen.