– Budgeten är skakig och ekonomin lider, men vi ska göra allt för att inte behöva ställa in utbetalningar av löner och pensioner, säger Andrian Candu, talman i Moldaviens parlament.

Fakta: Moldaviens politiska kris

Moldavien har skakats av omfattande protester sedan det blev känt att en miljard dollar förskingrats från tre banker. Statens räddningsaktion för att undvika en ekonomisk härdsmälta kostade en åttondel av landets BNP. Ex-premiärministern Vlad Filat pekas ut som en av de huvudmisstänkta och sitter gripen.

I slutet av januari valdes Pavel Filip till premiärminister och blev därmed landets tredje premiärminister på ett år.

Utnämningen ledde dock till nya protester, i vilka demonstranter stormade parlamentet och flera personer fick föras till sjukhus. Filip anklagas av såväl två proryska partier som en europeiskt orienterad antikorruptionsorganisation för att vara en marionett för den kontroversielle oligarken Vlad Plahotniuc, som pekats ut som delaktig i den stora bankförskingringen.

Demonstranterna vill att landet ska hålla nyval, vilket den EU-vänliga regeringen fruktar skulle gynna proryska partier.

Fakta: Moldavien

Den lilla, före detta sovjetstaten, Moldavien är ett av Europas allra fattigaste länder och ligger inklämt mellan Ukraina och EU-medlemmen Rumänien.

Av Moldaviens 3,6 miljoner invånare är 78 procent etniska rumäner, medan ukrainare och ryssar utgör 14 procent. Medelinkomsten är runt 2 000 kronor i månaden.

Landet styrs sedan 2009 av liberala och EU-vänliga partier. 2014 skrev Moldavien under ett associationsavtal med EU.

Utbrytarregionen Transnistrien utropade sin självständighet 1990 och är i praktiken självstyrande, men har inte erkänts internationellt. Ryssland har dock trupper stationerade i Transnistrien.

Sverige gav 111 miljoner kronor i bistånd till Moldavien under 2014.

– Det är det största bedrägeriet i landets historia, kanske i hela regionen. Vi måste hitta de skyldiga och försöka få tillbaka pengarna. De som har gjort fel måste betala priset för det, säger Andrian Candu, talman i det moldaviska parlamentet, till TT.

För att undvika en ekonomisk kollaps tvingades staten förra våren ta över de tre banker som tömts på pengar, till en kostnad av 10–15 procent av Moldaviens BNP. Sedan dess har landets valuta rasat i värde och tusentals människor har demonstrerat i huvudstaden Chisinau.

Slagsmål i parlamentet

Under en session i slutet av januari utsågs en ny regering under premiärminister Pavel Filip, landets tredje på ett år. Men demonstranter bröt sig in i parlamentet, och ett tiotal personer skadades i det tumult som utbröt.

– Det här är vår sista chans att återvinna förtroendet och visa att det går att åstadkomma något för folket. Annars förtjänar vi inte att sitta vid makten, säger Candu, som är på officiellt besök i Sverige, bland annat för att förklara den senaste tidens turbulens.

Den 40-årige talmannen har själv haft en central roll i att sprida ljus över skandalen. I maj valde han att läcka en hemlig konsultrapport om bedrägeriet.

I utredningen pekas den unga miljonären Ilan Shor ut som huvudmisstänkt. Vilket inte förhindrade att han strax därefter ställde upp – och vann – borgmästarvalet i sin hemstad Orhei. En annan av de huvudmisstänkta är Moldaviens förre premiärminister Vlad Filat, som nu sitter gripen.

– Över 30 personer har gripits, inklusive Filat, men ännu inte åtalats. Så utredningen fortskrider, även om det kanske inte går så snabbt som vi önskar, säger Candu.

Pressas av Putin

Samtidigt pressas landet av Ryssland, som sedan 1990 har militär utplacerad i utbrytarregionen Transnistrien. När Moldavien skrev under ett associationsavtal med EU 2014 svarade Ryssland med att införa sanktioner mot moldaviska varor, vilket också slagit hårt mot landets ekonomi.

– Det är svårt, säger Candu, när TT frågar om hur går att samarbeta med den ryska ledningen.

– Men vi är beroende av Ryssland för vår energiförsörjning, som handelspartner och på grund av situationen i Transnistrien. Vi kan inte bara stänga dörren.